НАП Стара Загора с масови проверки на пазари и борси за полодове и зеленчуци

STZAGORA.NET
*
За два месеца (април и май) инспекторите от НАП Стара Загора извършиха 96 проверки на пазари и борси за продажба на плодове и зеленчуци. В 27 от тях са констатирани нарушения на данъчното и осигурително законодателство.

В Стара Загора са проверени 52 обекта. Издадени са 12 акта за нарушения. В 4 от посетените търговски обекта е липсвал касов аппарат. В други 3 е установена разлика между касовата наличност и маркирания оборот на фискалното устройство, а в един на инспекторите не е издадена касова бележка. Още четири търговци не са отговаряли на условията на Наредба Н-18. В момента се проверява и дали търговците спазват осигурителното законодателство.

На борсата в с.Плодовитово само за месец са извършени 44 проверки и са съставени 15 акта. Девет търговци на плодове и зеленчуци не са имали фискално устройство, останалите или не са издали касова бележка при направени покупки, или е констатирана разлика в касовата им наличност.

Оперативните проверки през летния сезон са част от програмата на Агенцията за приходите за третиране на рискови браншове. Наблюденията и проверките включват магазини за хранителни стоки, ресторанти, басейни и места за увеселение. Инспекторите осъществяват не само физически контрол и присъствие в рискови обекти, но и мониторинг на оборотите им през системата за дистанционна връзка на фискалните устройства с НАП.

“Основната ни цел е превенция на фиска от данъчни и осигурителни измами, а не санкцииониране. В този смисъл съветваме гражданите да изискват касова бележка при всяка своя покупка на стока или услуга. В случай, че не им бъде издадена такава могат да сигнализират на телефон: 0700 18 700 на цената на градски разговор, или в писмен вид по пощата до офис НАП Стара Загора, ул. ”Кенали” 1″, припомнят от НАП – Стара Загора.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн