Международни експерти обсъдиха в Стара Загора насърчаването на иновативни продукти в селските райони

STZAGORA.NET
*
На 7 и 8 юни в Стара Загора се проведе международна работна среща с чуждестранни експерти от 8 европейски страни, които обсъждаха методи за насърчаване на развитието на производството на иновативни продукти от малки и средни предприятия в селските райони не само в България, но и в цяла Европа.

Домакин на срещата беше Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора, а самото събитие бе част от дейностите по проект INNOGROW, съфинансиран от програма INTERREG Europe за насърчаване на иновациите в селските райони. Срещата бе открита от председателя на АРИР – Стара Загора и директор на дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция” в община Стара Загора Георги Симеонов.

Двудневната работна среща бе разделена на два панела, като на седми юни основната част от програмата бе насочена към презентации на добри практики от цяла Европа и дискусии за тяхното успешно прилагане и в други страни. Програмата на седми юни започна с презентация на доклад на Матю Гортон от Университетът в Нюкясъл, който представи доклад за успешно внедряване на нови технологии от малки и средни предприятия в цяла Европа и посочи добър пример от Великобритания, където насърчават внедряването на иновации чрез мрежа от хъбове, които помагат на местните бизнеси чрез консултации, разпространяване на информация, финансиране и предоставяне на възможност на работна среда.

Втората разгледана тема беше свързана с пречките и стимулите, които карат малките и средни предприятия да внедрят иновации. Дискусията бе водена от Дионисий Соломос от Гърция, консултант за проучването направено от Търговско-промишлената палата на регион Молизе в Италия, като след това бяха разгледани и специфичните предизвикателства и предимства, които се срещат във всяка една страна от партньорския консорциум.

Третият панел от програмата бе воден от господин Джовани Джианола, изпълнителен директор на компания за производство на ножици в Италия, който представи как бизнесите в италианското градче Премана са регистрирали обща географска марка за качество на своите продукти, като са заложили вътрешен стандарт за качество, който спазват, за да може техните продукти да са конкурентоспособни. В резултат на това 85% от произведената от тях продукция се изнася, като имат общ рекламен бюджет и общи средства за популяризиране и развитие на марката. Презентаторът изтъкна, че това би било приложимо и за региони в България при добро разбирателство между отделните компании. На осми юни международните експерти имаха възможност да посетят една фирма от Старозагорския регион, която успешно е успяла да направи затворен цикъл на производство и да изнася в над 77 страни по света, като основен акцент на посещението беше процесът на развитие на нови продукти в самата компания.
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн