Зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова участва във Форум на побратимени градове

STZAGORA.NET
*

Зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова участва във Форума на българските и руските побратимени градове, който се проведе в курорта Златни пясъци край Варна. В него участваха представители на 14 руски града и 12 български общини. Организатори на събитието бяха Община Варна и Националното сдружение на общините в Република България.

На форума присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук и др.

Министър Ангелкова акцентира, че Русия е много важен генериращ пазар за българската туристическа индустрия. През 2016 г., която бе рекордна за отрасъла с над 8,2 млн. посещения на чуждестранни туристи, Федерацията зае четвърто място в класацията на НСИ с 580 хил. визити и ръст около 20% спрямо 2015-а, като през летните месеци този скок стигна 30% за идващите с цел почивка и ваканция. Възможностите обаче са още по-високи и ние не спираме активно да работим за привличане на повече туристи от Русия. Потенциалът на страната ни като целогодишна дестинация е много по-голям с разнообразни оферти за специализирани услуги, които успешно се комбинират с масовия отдих. Това са офертите за екскурзии из вътрешността на България, балнео- и СПА процедури, посещения в голф комплексите по Черноморието, културно-исторически обиколки, фестивални програми, гурме и винени дегустации, опознавателни маршрути, етнографски прояви и т.н., подчерта министър Ангелкова.Тя изрази увереност, че настоящият сезон ще даде също добри показатели. Очакванията са за 7-10% ръст за годината и ние работим много мобилизирано с бизнеса и чуждестранните си партньори, каза още Ангелкова и съобщи, че е факт ръст на заявените ранни полети и чартърни линии. Нашата страна ще приветства варианта за чартърна линия между Самара и Варна, а министерството ще продължи активно да участва във всеки форум за насърчаване на българо-руските отношения, стана ясно от думите на министъра.

“83 града и градски окръзи от Руската федерация са побратимени с български градове, 4 града са в процес на подписване на съглашения, а 3 търсят контакти. В България такива градове са 66. Уверен съм, че сътрудничеството между нашите градове ще се развива успешно не само в сферата на културно-хуманитарните области, но и по линия на търговско-икономическите връзки, включително в секторите на малките и средни предприятия” – каза посланик Макаров. Той допълни, че от началото на 2017 г. има тенденция към оживление на руско-българските търговско-икономически отношения, а миналата година в България са пребивавали около 600 000 руски туристи, като се очаква ръст до 40%.

В рамките на събитието се проведе двустранна работна среща между зам.-кмета Красимира Чахова и делегацията от град Самара, водена от кмета на града Олег Фурсов.

По традиция участниците във форума посадиха дръвче.

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн