Откриха паметна плоча на майка-героиня в старозагорското село Тракия

STZAGORA.NET
*
Областният управител Гергана Микова присъства днес в с. Тракия на откриването на паметната плоча на баба Мария Чавдарова. Гости на тържеството бяха кметът на Опан Генчо Колев, на Тракия – Ради Желязков, жители на селата от региона.

Баба Мария е загубила и петимата си синове в Първата световна война. Диньо, Продан, Руси, Кольо и Баньо Чавдарови са загинали в разцвета на живота си на бойното поле. Руси и Продан – в битката при Кенали, а останалите – на Вис планина. За майката-героиня и за нейната трагична съдба народът създал песни, но с течение на годините историята й започнала да се забравя. Затова жителите на Тракия решили да съживят спомена за баба Мария и нейните синове, като почетат паметта й с паметник. Плочата е изградена изцяло с дарения и доброволен труд. Тя се намира в центъра на селото, в непосредствена близост до Паметника на загиналите във войните за освобождението на България жители на с. Тракия.

Тържеството започна със заупокойна молитва в памет на петимата воини и тяхната майка, отслужена от свещеници от Старозагорската митрополия. Г-жа Микова, г-н Колев и г-н Желязков откриха паметната плоча под звуците на музиката на Военния духов оркестър на Втора механизирана бригада.

„Този символ на преклонение пред героизма и стоицизма на една българска майка е изграден благодарение на Вашите усилия, доброволни дарения и гражданска активност. Приемете дълбокото ми уважение към благородното Ви и родолюбиво дело. Вие сте доказателството, че народ, който съхранява и пази за поколенията своята историческа памет, който почита своите герои, има бъдеще” – заяви в обръщението си към гостите областният управител.

#споделяне на връзка


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн