Фолклорен празник събра 6 балкански града в Гурково

STZAGORA.NET
*
Областният управител Гергана Микова и зам.-областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев присъстваха на проведения в събота Фестивал на балканските градове „Балканът пее и разказва”. Фолклорният празник на градовете Елена, Твърдица, Трявна, Дряново, Котел и Гурково се провежда за 45-и път, домакин тази година беше Гурково. В конкурсната програма се включиха над 300 участници – певци, танцьори и музиканти.

Празникът започна с шествие по централната улица и с ритуал по издигането на знамената на България, на Гурково и на Фестивала под звуците на песента „Хубава си, моя горо”, която е химн на феста. С приветствие към многобройните гости, изпълнили площада в центъра на малкия балкански град, се обърнаха кметът Иван Иванов и г-жа Микова. „За мен е чест да бъда днес сред вас. Този фестивал е добър пример за съхранение на българските традиции и фолклор. Пожелавам на младите хора, които участват в него, успешно представяне, а на жителите и гостите на Гурково – приятни моменти с българските народни песни и танци” – каза областният управител.

В края на празника кметът награди участниците и предаде знамето на Фестивала на своя колега – кмета на Елена Дилян Млъзев. Градът ще бъде домакин на „Балканът пее и разказва” през 2018 г.

Награди от кмета получиха и първенците от конкурса за детска рисунка на тема „Моят град”. В него със свои творби се включиха над 50 деца от балканските градове.

По време на празничния ден в центъра на Гурково гости посрещаше и импровизирана улица на занаятите, на която майстори-занаятчии бяха изложили ръчно изработени произведения от дърворезба и други предмети на изкуството.

#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн