Предписанията на РЗИ – Стара Загора за дезакаризация са изпълнени

STZAGORA.NET
*
През февруари 2017 г. РЗИ – Стара Загора изпрати до всички кметове на общини, както и до всички специализирани фирми в областта предписание за дезакаризация, дезинсекция срещу комари и дератизация през настоящата година, съобщи директорът д-р Златина Нанева.

Всяка община своевременно сключи договор с лицензирана фирма за извършване на посочените дейности обработки.

В края на май приключи дезакаризацията във всички общини на областта.

Обработени са общо 1 624 822 кв м тревни площи в детски и социални домове, паркове, квартални градинки, детски площадки, междублокови пространства, ученически лагери за отдих.

От извършените проверки от специалисти от РЗИ беше констатирано следното:

1) Използваните биоциди са разрешени от Министерството на здравеопазването
2) Терените в повечето общини бяха подготвени за третиране. Там където бяха констатирани пропуски се извърши повторна обработка
3) Използвана беше съвременна техника за обработка – моторни пръскачки, генератори за студен въздух
4) Проверки за качеството на дезакаризацията се извършват върху тревните площи на детски ясли, детски градини, паркове, междублокови пространства.

Високите температури и високата влажност през пролетно-летния сезон създават благоприятни условия за увеличаване числеността на кърлежите, с което силно нараства и рискът от заразяване с пренасяните от тях инфекции. Пренасянето на кърлежи и други ектопаразити (бълхи, дървеници и пр.), както и на ендопаразити, се осъществява най-често чрез скитащи бездомни котки, кучета, но и чрез гризачи (мишки, плъхове), поради което в края на март беше изготвено и изпратено до кметовете на общините предписание, относно недопускане на инциденти с деца от детските заведения през пролетно-летния сезон.

Извършените проверки показаха:

1) Всички директори на детски заведения са запознати с предписанието на РЗИ
2) Предприети са необходимите мерки (от страна на общината и от страна на директорите) за изпълнение на предписанието, включително извършване на ремонти в дворното пространство (изграждане на нови пясъчници, смяна на пясъка, поставяне на покривало на пясъчника след приключване на игровите занятия, периодично обработка с биоциди на пясъчниците).
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн