За пет дни Стара Загора се превръща в столица на европейското кино

STZAGORA.NET
*
С откриването на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа ’2017“ Стара Загора се превръща за пет дни в столица на новото европейско кино. Едно от най-важните събития в културния календар на Община Стара Загора за пета поредна година предизвиква интереса на киноманите не само от града, но и от страната. Напълно безплатно в залите на оперния театър и Регионалната библиотека „З. Княжески“ ще бъдат показани общо 42 филма, произведени в 17 европейски страни през 2016 година. 9 от тях ще се състезават в конкурсната програма на фестивала.

Петото издание на феста беше официално открито снощи в залата на Държавна опера Стара Загора. Проливният дъжд не попречи на старозагорските почитатели на киното да препълнят залата до краен предел, за да станат свидетели на церемонията по откриването. Тя започна с тържествен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. С възторжени аплодисменти феновете на киното посрещнаха специалния гост на фестивала – голямата българска актриса Гинка Станчева, която получи престижната статуетка „Златна липа“ за цялостното си творчество. Изключително развълнувана, тя благодари на старозагорци за обичта и признанието. Преди директорът на фестивала, кинорежисьора Магдалена Ралчева и зам.кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, да ? връчат статуетката, залата изгледа няколкоминутен клип с откъси от филми с участието на Гинка Станчева, сред които „Любимец 13“, „Специалист по всичко“, „Бай Ганьо тръгва из Европа“, „Нощем с белите коне“. Сред аплодиращите бяха едни от най-известните имена на българското кино и сцена – почетният гражданин на Стара Загора Васил Михайлов, Мартина Вачкова, Симеон Лютаков, Владимир Пенев, като председател на международното жури, Димо Алексиев, който беше водещ на церемонията по откриване на „Златната липа“`2017. За празничната атмосфера допринесоха вокалистите от формация „Траяна глас“ и пеещият актьор Орлин Павлов.

От старозагорския „Зонта клуб“ предложиха директорът на фестивала Магдалена Ралчева да получи званието почетен гражданин на Стара Загора. Зрителите в залата аплодираха новия й филм „12 А“, който Ралчева представи заедно със сценариста на лентата Николай Колев.

Повече подробности за програмата на фестивалните дни – от официалната страница на „Златната липа“: http://thegoldenlinden.com/?page_id=1425



#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн