Гинка Станчева откри звезда с името си и посади своя липа в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Голямата българска актриса Гинка Станчева посади петата липова фиданка в Алеята на липите край сградата на Държавна опера Стара Загора, където снощи тя беше удостоена със специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното по време на церемонията за откриване на едноименния Международен фестивал за ново европейско кино.

Любимката на поколения българи откри и своя звезда с името си до звездите на предходните носители на наградата – Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов и Татяна Лолова. 85-годишната актриса благодари още веднъж на създателите на фестивала за признанието и наградата. Въпреки завидната си възраст Гинка Станчева продължава да бъде изпълнена с енергия и творчески дух. Готви участия в нови представления заедно със свои връстници, с които са направили формация „Артисти със сребро в косите“. Съвсем скоро предстои да видим Гинка Станчева отново на сцена с „Женитба“ на Гогол.

Началото на творческия и път обаче не бил никак лесен. Била невръстно дете, когато убили баща й във Втората световна война, а майка й останала вдовица с 2 дъщери на 28-годишна възраст. Гинка трябвало да се грижи за по-малката си с 5 години сестричка. „Може би това ме направи толкова несломима и борбена“, призна тя на специалната пресконференция със журналисти днес. Още помни първата си роля в Благоревградския театър, където дебютира в пиесата „Когато фиданките цъфтят“. Помни и първата си среща в киното с Апостол Карамитев. Това се случва по време на снимките на филма „Хайдушка клетва“ (1958). Младата актриса Гинка Станчева играе Ивана – девойка, отвлечена от туците, за да бъде дадена в харема на местния бей. Апостол Карамитев вече е голяма звезда и Гинка е силно респектирана, че трябва да играе редом с него. Помага й самочувствието, събрано от успеха на ролята и във филма „Земя“ (1957), с който България за първи път е включена в официалната селекция на кинофестивала в Кан. Гинка Станчева и сега изтръпва при спомена за 10-минутните аплодисменти в залата на френската киностолица, когато тя се появява облечена в автентичната българска народна носия, с която играе във филма. Между нея и Апостол Карамитев и на сцената, и на екрана, се появява особена магия и се раждат хитовете „Любимец 13“ и „Специалист по всичко“. Телевизията също започва да ухажва Гинка Станчева. Участва в първия български семеен сериал „Семейство Калинкови“. Няколко пъти чете новините и я канят да стане говорител, но тя отказва. „Предпочетох да остана артист и да се отдам на театъра и киното“, призна тя. Тогава среща и съпруга си – Пейчо Пеев, с когото са щастливи заедно допреди 15 години, когато той почива. „Майката на Пейчо беше италианка, той самият имаше доста италиански черти. Ревнуваше ме много, но после свикна със славата ми на актриса“, спомня си Гинка Станчева.

До днес именитата актриса е изиграла стотици роли, получила е куп награди и отличия – заслужил артист, народен артист, орден „Стара планина“ първа степен… „Наградата „Златната липа“ обаче ми е особено скъпа, защото е присъдена от публиката, която ме направи звезда и защото е свързана с един от най-хубавите градове – Стара Загора“, каза Гинка Станчева.

От 17 часа днес в зала Библиотека ще бъде прожектиран филм за живота и творческия път на Гинка Станчева – „Призвание актриса“ на режисьора Валентина Фиданова-Коларова. Заповядайте.

* * *
Трагичният инцидент в Лондон не остави равнодушна гранддамата на българското кино и предизвика искрени сълзи в очите ?. „Господи, до кога с тези трагични вести? Колко души още трябва да загинат, за да разберат световните политици, че трябва да се обединят срещу злото , наречено тероризъм? Това беше някога най-спокойният град, разхождала съм се до 3 след полунощ сама из улиците!“, изплака пред журналисти актрисата.

В нощта на откриването в залата на старозагорската опера Гинка Станчева получи почетния плакет „Златната липа“ за цялостния си принос в родната филмография. Край сградата на оперния театър тя засади своя липичка в Алеята на славата, до която има звезда с нейното име.

По думите на директора на фестивала Магдалена Ралчева, терористичният акт в Лондон оказал силно въздействие върху члена на международното жури, младият английски режисьор Даниел Фитзсимънс, който прекарал нощта ровейки в интернет за подробности за трагедията. Неговата последна лента „Местни жители“ ще бъде показана в извънконкурсната програма на 7 юни.

В конкурсната програма от петото издание на фестивала „Златната липа“, което стартира с изискана церемония в съботната вечер са включени 9 ленти от Грузия, Дания, Естония, Русия , Сърбия, Полша, Чехия, Германия и родният „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

В журито с председател Владимир Пенев участват актьори и режисьори от Русия, Грузия, Англия и родената в Чехия, но работеща в Австрия монтажистка Зузана Валтер.

При откриването на феста Владимир Пенев изрази огромната си благодарност към организаторите и най-вече към Община Стара Загора, че дават възможност на старозагорци и гостите на града да се запознаят с най-добрите образци на новото европейско кино.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн