Библиотека “Родина” ще срещне старозагорци с писателката Яна Букова и романа й “Пътуване по посока на сянката”

STZAGORA.NET
*
Екипът на Библиотека „Родина” поднася поредната си покана към старозагорци в навечерието на буквения празник 24 май – среща с писателката Яна Букова. Съвместно с Книжарница „Приятели” и Издателство „Жанет 45” представянето й е организирано на 22 май, понеделник, от 18:00 часа. Мястото е домът на Книжарница „Приятели” в Стара Загора – бул. „Цар Симеон Велики” № 118. Входът, разбира се, е свободен.

Повод за срещата е новото издание на романа й „Пътуване по посока на сянката”. „Една от най-прекрасните и необикновени книги, които съм чела…”, е определението на поетесата Мария Донева. Всеки един от осемте герои (по равно мъже и жени), чиито имена дават заглавието на отделните глави, има своята завършена от раждането до смъртта „биография”, своя скрит, често мъчителен талант и своя печат на съдбата. Срещата между животите им е в тънката и променлива граница между случайността и смисъла, където обикновено се случват и повечето важни неща. Времето на действието е XIX век, а мястото – Балканите, но не толкова като географско понятие, колкото като средище на фантастични сюжети. Превратностите на фабулата ще ви оставят без дъх.

Сред най-впечатляващите факти в биографията на младата писателка Яна Букова е удостояването й с Националната награда „Христо Г. Данов” в раздела „Преводна художествена литература” през 2012 г. Тя е родена в София през 1968 г. и е завършила специалността „Класическа филология” в СУ „Св. Климент Охридски”. Живее в Атина от 1994 г. Яна Букова е сътрудничила на редица литературни и културни издания у нас и в южната ни съседка, а в продължение на 3 години е преподавала родния си език в университета в град Ретимно на остров Крит. Превежда и редактира поезия и философски текстове от новогръцки, старогръцки и латински език.

Нейни стихове и разкази са публикувани в антологии и списания в Албания, Аржентина, Великобритания, Гърция, Мексико, САЩ, Сърбия, Унгария, Франция, Хърватия, Швеция и Чили.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн