218 фирми участват в юбилейното десето издание на Бата Агро 2017

STZAGORA.NET
*
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри днес десетото издание на Международното специализирано селскостопанско изложение Бата Агро 2017 на летището в Стара Загора. В него тази година участват 218 фирми, които са разположени на изложбени площи от 35 000 кв. метра. От тях над 1000 кв. метра са за сектор „Животновъдство“, който за първи е акцент в изложението. Съпътстващата програма е с практическа насоченост към бенефициентите по европрограми в земеделието.

Церемонията започна с водосвет на старозагорския митрополит Киприан. В нея участваха още зам.-кметовете на Община Стара Загора Йордан Николов и Красимира Чахова, областният управител Гергана Микова, ректорът на Тракийския университет Стара Загора проф. Иван Въшин, посланикът на Република Чехия в България Душан Щраух, търговският аташе на Испанското посолство у нас Ева Поведано и др.

Над 80% от договорените проекти по първия прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са свързани със закупуването на земеделска техника, заяви министър Порожанов. По думите му, при втория прием по подмярката, който в момента се обработва, ситуацията е идентична.

Министърът допълни, че един от основните приоритети на ведомството е по-голямата стабилност в доходите на българските фермери, затова инвестирането в модерна селскостопанска техника е от голямо значение. До края на този програмен период фермерите разполагат с 5,4 милиарда евро за директни плащания. Отделно в периода 2014-2020 година за България са предвидени около 2,3 млрд евро за мерки по Програмата за развитие на селските райони. Министърът подчерта, че е много важна темата за бюджета в новия програмен период. „Многогодишната финансова рамка, която се надявам да бъде подготвена до края на 2017 година, ще бъде без една водеща икономика-Великобритания. Това означава, че като цяло финансовите параметри и възможностите за разходи, ще бъдат намалени,“ заяви още Румен Порожанов.

#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн