Наши съдови хирурзи посетиха симпозиума Charing Cross в Лондон

STZAGORA.NET
*

Доц. д-р Димитър Петков

От 25 до 28 април в Лондон се проведе най-голямата в Европа среща на съдовите хирурзи от цял свят. По време на събитието бяха дискутирани всички най-нови методи за лечение и диагностика на съдовите заболявания. Наш представител на форума беше доц. д-р Димитър Петков, д.м., началник на отделение „Съдова хирургия“ в Болница „Тракия“.

- Доц. Петков, какво представлява симпозиумът Charing Cross в Лондон?
- Симпозиумът стартира за първи път преди 39 години и се е наложил като едно от водещите световни събития в областта на диагностиката и лечението на съдовите заболявания. Негов основател и организатор и до днес е един от най-известните съдови хирурзи в света – проф. Роджър Грийнхалч. Тук много често за първи път в света се представят нови медицински продукти и иновативни методи на лечение. Изключително интересна част от симпозиума, освен дискусиите, са и гласуванията на участниците, след което приетите чрез мнозинство тези се включват в изработваните консенсуси за лечение на съдовите заболявания.

- Кои бяха водещите теми на симпозиума?
- Силно впечатление направи мощното присъствие на индустрията и предложените продукти, насочени изключително към ендоваскуларното лечение на съдовите заболявания. В областта на артериалната патология на крайниците водеща новина е навлизането на нов вид покрити с лекарство стентове, които подобряват резултатите от този вид лечение. Изключителен интерес предизвикаха новите устройства за ендоваскуларно лечение на аневризмите на коремната аорта (EVAR), както и навлизащата технология, позволяваща изпълване сака на аневризмата с полимер. Впечатление направи и затвърждаващото се мнение, че стентирането при стеснения на сънните артерии е свързано със значим брой последващи процедури за разлика от оперативното лечение, при което реоперации се извършват изключително рядко. При венозните заболявания лазерното и ултразвуково лечение на разширени вени остава без конкуренция.

- Носят ли конкретни ползи за българските пациенти посещенията на наши съдови хирурзи на тези престижни форуми?
- Говорейки за нашите пациенти – категорично да. Не случайно в отделението ни се прилагат всички най-съвременни ендоваскуларни методи за лечение на артериална и венозна патология и аневризмите на коремната аорта. Именно след посещения и специализации на наши лекари и сестри в различни клиники в Европа в Болница „Тракия“ са въведени редица нови за страната методи, като мога да ви уверя, че тази тенденция в нашето отделение категорично ще бъде продължена и занапред.

#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн