Противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица в област Стара Загора през 2016 година

STZAGORA.NET
*

Малолетни и непълнолетни лица, водени, заведени и снети от отчет в детските педагогически стаи (ДПС) за извършени от тях противообществени прояви и престъпления

През 2016 г. на отчет[1] в детските педагогически стаи в област Стара Загора са водени 468 малолетни и непълнолетни лица за извършени от тях противообществени прояви и престъпления. В сравнение с 2015 г. броят им намалява с 85, или с 15.4%.

Основните характеристики на водените на отчет в ДПС лица са следните:

* Непълнолетни (на възраст от 14 до 17 г.) – 79.9% ;
* Малолетни (8 – 13 г.) – 20.1%;
* Момчетата – 385 (82.3%);
* Учащи – 296 лица (63.2%);
* В криминогенна среда живеят 251 малолетни и непълнолетни, или 53.6%.

Броят на заведените[2] на отчет в ДПС през 2016 г. малолетни и непълнолетни е 137, или 29.3% от всички водени на отчет лица, като 75.9% от тях са непълнолетни. В сравнение с 2015 г. броят на новозаведените нараства с 6.2%.

През 2016 г. снети от отчет в ДПС са 131 малолетни и непълнолетни лица, или 28.0% от водените на отчет през годината. Поради поправяне на поведението са отпаднали 73 лица (55.7%), 51 лица (39.0%) – поради навършване на 18-годишна възраст, а 7 лица (5.3%) – на други основания.

Противообществени прояви

За извършени противообществени прояви през 2016 г. през ДПС в област Стара Загора са преминали 145 малолетни и непълнолетни. В сравнение с 2015 г. техният брой намалява с 44 или с 23.3%. От тях момчетата са 114, или 78.6%, а момичетата – 31, или 21.4%.

В структурата на противообществените прояви по видове най-голям е броят и делът на преминалите през ДПС за:

  • „бягство от дома (от вкъщи), от специализирана институция или от социална услуга от резидентен тип“ – 38 лица, или 26.2%;
  • „употреба на психоактивни вещества“ – 16 лица (11.0%);
  • „повреждане на обществена и/или частна собственост“ – 14 лица, или 9.7%;
  • „прояви на насилие и агресия“ – 9 лица (6.2%).

Извършени престъпления

През 2016 г. броят на малолетните и непълнолетните лица, извършители на престъпления, в област Стара Загора  е 249 и в сравнение с 2015 г. нараства с 9.2%.

Кражбите на имущество са най-разпространените престъпления, извършвани от малолетните и непълнолетните. Извършители на кражби са 155 лица или 62.2% от всички лица, водени на отчет в ДПС за извършени престъпления. Най-висок е делът на извършителите на кражби от домовете – 19.4% (30 лица), на кражби от магазини или други търговски обекти – 16.1% (25 лица), на селскостопанска продукция, домашни животни и птици – 12.9% (20 лица).

Малолетни и непълнолетни, пострадали от престъпления

През 2016 г. в област Стара Загора пострадали от престъпления са 72 деца, от които 20 (27.8%) са момичета. Малолетни са 27 лица (37.5%), а непълнолетни – 45 (62.5%). Най-голям е броят и съответно относителният дял на малолетните и непълнолетните, пострадали от кражби на имущество – 45 лица (62.5%) и от нанесени телесни повреди – 5 лица (6.9%).

Дейност на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните лица

През 2016 г. местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните  в област Стара Загора са образували 275 възпитателни дела, като 171 (62.2%) от тях са образувани по предложение на  органите на прокуратурата. Броят на решените дела е 269. В срок до един месец са решени 162 дела, или 60.2%. Прекратени на различни основания са 6 дела, или 2.2% от образуваните възпитателни дела.

През 2016 г. местните комисии са наложили 330 възпитателни мерки в съответствие с чл. 13, ал. 1 от Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните на 263 лица на възраст от 8 до 17 години за извършените от тях 282 общественоопасни деяния.

Най-често налаганите възпитателни мерки са:

  • „предупреждение“ – в 110 случая (33.3%);
  • „поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател“ – в 104 случая (31.5%);
  • „поставяне под възпитателен надзор на родителите или на лицата, които ги заместват, за полагане на засилени грижи“ – в 53 случая (16.1%);
  • „предупреждение за настаняване във възпитателно училище интернат (ВУИ) с изпитателен срок до 6 месеца“ – на 23 малолетни и непълнолетни.

 

Методологични бележки

Статистическите данни за противообществените прояви на малолетните и непълнолетните лица са разработени на базата на годишни данни, получавани от местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Обект на наблюдението е дейността на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Единици на наблюдение са малолетните и непълнолетните, извършители на противообществени прояви и престъпления.

Противообществената проява е деяние, което е общественоопасно и противоправно или противоречи на морала и добрите нрави. На извършителите на противообществени прояви се налагат възпитателни мерки съгласно Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Детските педагогически стаи са специализирани заведения, които участват в превенцията на престъпността и противообществените прояви, извършени от малолетните и непълнолетните.

В броя на водените на отчет в детските педагогически стаи през годината се включват всички малолетни и непълнолетни, извършили престъпления и/или противообществени прояви; осъдени за престъпления от общ характер; освободени от поправителните домове (ПД), възпитателните училища интернати и от социално-педагогическите интернати (СПИ). Малолетните и непълнолетните се водят на отчет за срок от 2 години, след което се снемат от отчет, ако през този период не са извършили повторно противоправни деяния.

В броя на заведените на отчет в ДПС през годината се включват всички малолетни и непълнолетни, които са били новозаведени на отчет в ДПС през годината за извършени престъпления и/или противообществени прояви; осъдени за престъпления от общ характер; освободени от ПД, ВУИ и СПИ.

В броя на преминалите през ДПС се включват всички малолетни и непълнолетни лица, които са извършили незначителни деяния, за които еднократната намеса на полицейски органи е била достатъчна и няма основания за тяхното завеждане на отчет в ДПС.

Допълнителна информация относно методологията и данните от наблюдението за дейността на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните е публикувана на сайта на НСИ -   http://www.nsi.bg.


[1] Съгласно чл. 26, ал. 1 от Правилника за детските педагогически стаи малолетните и непълнолетните се водят на отчет за срок от 2 години, след което се снемат от отчет, ако през този период не са извършвали повторно противоправни деяния.

[2] Включват се всички малолетни и непълнолетни, които са били новозаведени на отчет в ДПС през календарната година
#

vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн