Българските ТЕЦ-ове под заплаха от затваряне, Брюксел прие строгите еконорми

STZAGORA.NET
*
След 2021 г. дори и най-модерната ни централа на въглища няма да отговаря на изискванията
*
Днес в Брюксел беше гласуван Референтният документ на Европейската комисия, който описва най-добрите налични техники за изгаряне на различни видове гориво от европейските електроцентрали (LCP BREF), съобщиха от “Грийнпийс” – България. Той залага нови и по-стриктни изисквания за вредните емисии и въпреки силното лобиране срещу приемането му, документът бе одобрен и изискванията му ще започнат да се изпълняват от 2021 г.

Това пряко касае нашата държава и в частност енергетиката, тъй като поставя под въпрос работата на българските ТЕЦ-ове. Всеки един от тях, включително и най-модерните, не покриват изискванията за изхвърляне на вредни газове в атмосферата, които залага новият документ. Така след 2021 г. може да се наложи те да бъдат затворени или сериозно модернизирани, което и в двата случая ще повлияе сериозно на цената на тока в България.

От друга страна, според експерти, новите европейски еконорми за въглищните централи поставят в риск както енергийната сигурност, така и близо 150 хил. работни места в мините и централите. Министерството на енергетиката се надява Брюксел да се съобрази със спецификата на българските централи, както и да позволи отлагане на крайния срок за отделни дружества, припомня бТВ.

(inews.bg)
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн