Пускат в движение в София първите 4 от общо 28 дарени швейцарски трамвая

STZAGORA.NET
*
Заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел ще участват в официалното въвеждане в движение на първите трамваи, дарени по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Символична разходка от пл. „Възраждане“ в столицата ще даде старт на събитието, което ще се проведе на 24 април, понеделник, от 11 часа.

Общо 28 трамвая ще бъдат доставени в София до края на годината, като първите четири вече са готови за въвеждане в движение след необходимата им адаптация към софийското междурелсие, с GPS-системата ни и с възприетите у нас уреди за таксуване. Втората доставка от осем трамвая пристигна в депото на „Столичен електротранспорт“ преди дни. Според инж. Иво Василев, зам.-изпълнителен директор на столичния електротрансторт, цитиран от БНТ, трамваите са швейцарско производство от 1990-1991 г. (26-годишни), с електрооборудване на “Сименс”, и са в отлично техническо състояние. Основен ремонт със смяна на ел.системите им е правен през 1999 г. Трамваите са като нови, макар и с малко ретро ъгловата форма, тъмнозелени на цвят, със средна нископодова част. Вратите са с падащи стъпала. Според проекта ще се движат по линии 6, 12 и 3. По-безопасни са, тъй като имат ABS-спирачки и двигателите им работят с трансформиран 24-волтов ток, вместо с 400 волта електричество директно от контактната мрежа. С въвеждането им до края на годината от трите столични линии ще бъдат отписани 16 стари 30-годишни български мотриси.

Целта на проекта „Модернизирани трамваи за град София” е да се подобри качеството и достъпността на услугите в обществения транспорт на града. Общата стойност на проекта е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна покрива 85% (2 550 000 шв. фр.). Така за всеки от швейцарските трамваи столицата ще плати от бюджета си само по 16 000 франка (около 30 000 лева).
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн