Телемост свърза Самара и Стара Загора за 140-та годишнина на Самарското знаме

STZAGORA.NET
*
В специален телемост днес старозагорският митрополит Киприан и кметът на Стара Загора Живко Тодоров отправиха приветствие към жителите на побратимения град Самара по повод организирания Ден на Самарското знаме. В телемоста участваха и представители на правителството на Самарска област и Самарската епархия.

В историческия ден преди 140 години, на 20 април, се състояло освещаването на Самарското знаме, след което то потеглило през Сизран и Москва за България.

„Самарското знаме е най-яркият исторически символ на братството, любовта и единството между нашите побратими-градове Стара Загора и Самара, между нашите християнски градове, които ние ще предадем на младите поколения. След края на войната знамето, избеляло и напоено с кръвта на героите, се съхранява и до днес като свещена реликва. През тази година Община Стара Загора ще отбележи 140-та годишнина от боевете за защита на Стара Загора, в които участва за първи път Самарското знаме, със специална програма от поредица събития. Стара Загора пожелава на всички самарци и целия руски народ здраве, благоденствие, непоколебима вяра в непреходните наши християнски ценности“ – заяви в обръщението си кметът Живко Тодоров.

В телемоста с България старозагорският владика отслужи тържествен молебен в митрополията. Молебени бяха отслужени едновременно във всички храмове на Самарска област.

Със специална програма в Самара отбелязват 140-та годишнина на дружбата между двата града. В нея влиза и реализацията на проект „Самарско знаме“, който включва увековечаване на паметните места, свързани с историческия път на знамето. Не са малко местата, които напомнят за руско-българската дружба в Самара – като „Шипка“, улица „Стара Загора“ и др. Започва и активна работа по създаването на точно копие на Самарското знаме, в която, както и преди 140 години, ще участват монахини от Иверския манастир.

Проявите, организирани от Община Стара Загора във връзка с честването на 140 години от боевете за защитата на града, включват повече от 15 събития, сред които възпоменателна историческа реконструкция на боевете край града и спасяването на Самарското знаме по време на Руско-турската война, осъществена от дружество „Традиция“. Кулминацията ще бъде светлинно-звуковият спектакъл „Молитва за Стара Загора“, който ще се състои на 31 юли т.г. от 21.00 ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.
#junspodelime.com


echo
Copyright © 2017 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн