Живко Тодоров: Подготвяме нова индустриална зона, която ще предложи добри условия на инвеститорите

STZAGORA.NET
*
Господин Тодоров, бизнесът в Стара Загора смята, че една добра индустриална зона в Стара Загора би привлякла нови инвеститори. Доколко общината е готова да изгради такава зона?

- Общината се ангажира пред бизнеса с този проект, ние ще предоставим необходимата инфраструктура. Имаме общинска земя с площ 200 дка, която се намира на околовръстния път на Стара Загора, в близост до магазин “Метро”. Дотам има градски транспорт. Индустриалната зона ще разполага с газ, вода, ток, канализация, всичко, което е необходимо на инвеститорите. Нашите партньори от “Индъстри уоч” смятат, че тази индустриална зона е добра и отговаря на условията. Готови сме да поканим на разговор фирми, които желаят да инвестират и търсят развитие. Смятаме, че до следващата година този проект може да бъде окончателно готов. Това, което искам да кажа обаче, е, че държавата трябва да бъде по-гъвкава, що се отнася до привличането на големите инвеститори. Преди няколко дни излезе информация, че Словения е привлякла голям инвеститор като “Магна”, който ще строи там завод за автомобили. Видяхме какво е предприела тяхната държава, за да задържи този инвеститор. Аз си задавам въпроса дали ние имаме необходимата политика спрямо инвеститорите. Би трябвало и ние да бъдем гъвкави, да можем да предложим инфраструктура, данъчни облекчения, безплатни терени, така че тези големи компании да дойдат при нас. За съжаление ние нямаме възможност да им предложим облекчени условия. България е силно централизирана държава в момента, а един инвеститор иска бързо и гъвкаво решаване на проблемите. Трябва да привлечем големите инвеститори с държавна политика.

Сред основните проблеми, които стоят сега пред бизнеса, е липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Как виждате решаването на този проблем?

- Действително в момента най-големият проблем е свързан с кадровия потенциал за нуждите на бизнеса. Смятам да помогнем като община в тази посока. Вече стартирахме заедно с Клуба на работодателя мащабно изследване на бизнес средата с помощта на “Индъстри уоч”. Целта ни е да разработим цялостна стратегия за развитието на бизнеса. Желанието ни е да видим какъв е точно потенциалът на професионалното и висшето образование в нашия регион и да го свържем с нуждите на бизнеса. Моите наблюдения показват, че в момента се произвеждат безработни висшисти във всички сфери. След като завършат образованието си, тези специалисти не намират работа по специалността, която са завършили, и започват да я търсят в съвсем различна сфера. Надявам се, че с помощта на консултантската компания, на бизнеса, с помощта на държавата ще започнем да решаваме този голям проблем. Стара Загора е един от големите градове в страната, който запазва през последните години своето равнище на населението. Тук живеят 170 хил. души, в същото време обаче процентът на безработицата непрекъснато намалява, сега той е едва 3.5%. Това е нищожна безработица! Тези цифри говорят за това, че бизнесът се развива и прави своите инвестиции. Хубаво е да има конкуренция по отношение на пазара на работа ръка, за да може по този начин да се стимулират и новите инвестиции в региона.

Много от фирмите, които са свързани с енергетиката, са притеснени от по-високите екологични изисквания, които ни поставя ЕС. Има ли реална опасност за развитието на сектор енергетика в региона?

- Европейският съюз в бъдеще трябва да стане по-гъвкав. Нашите представители в ЕП трябва да отстоят интересите ни и да успеят да убедят Европа в тях. Стара Загора е зависима от развитието на енергетиката, няма нищо лошо в това. За развитието на енергетиката работят не само предприятията в комплекса “Марица-изток”, но и много други фирми. Трябва да се борим да запазим енергийната си система, защото тя е много важна не само за региона, но и за цялата страна. В момента централите от нашия регион балансират енергийната система в страната.

Кои са водещите проекти на община Стара Загора за тази година?

- Водещи са проектите ни от оперативна програма “Региони в растеж”. През новия програмен период община Стара Загора ще разгърне мащабна строителна дейност за подобряване на градската среда, обществения транспорт, образователната и социалната инфраструктура. Над 7 млн. лв. ще бъдат вложени в обновяването на емблематичния за старозагорци парк “Митрополит Методий Кусев”, близо 9 млн. лв. ще вложим в благоустрояване на пешеходната зона. Предвидени са 13 млн. лв. за втората фаза за проекта за интегриран градски транспорт. Единият компонент е за подобряване на пътната инфраструктура и включва разширение на пътния надлез по бул “Патриарх Евтимий” над жп линията. През този силно натоварен участък минават две тролейбусни линии и една автобусна, които обслужват южната промишлена зона, кварталите “Кольо Ганчев” и АПК. Предвижда се и изграждане на четвърта лента на пътното платно за превозните средства на градския транспорт. В надграждането на системата за интегрирания градски транспорт сме включили въвеждане на автоматизирана система за електронно таксуване на пътниците и изграждане и внедряване на интелигентна система за контрол на трафика. Заложили сме средства в размер на 15 млн. лв. в инвестиционната си програма за обновяване на образователната инфраструктура – общо четири училища и две детски заведения. Отделно готвим два проекта за образователна инфраструктура на професионални учебни заведения – това са Търговска гимназия “Княз Симеон Търновски” и Професионална гимназия по ветеринарна медицина. Наскоро международната рейтингова агенция Standart &Poor`s потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на община Стара Загора. Той остава ВВ+ със стабилна перспектива.

Ще използвате ли отново възможностите на програма Jessica?

- Със средства по програмата предвиждаме да обновим изцяло пазара в старозагорския кв. “Казански”. Сега изготвяме проект и след това ще кандидатстваме. С финансиране по Jessica успяхме да обновим изцяло закрития плувен басейн в града. Новият басейн стана не само модерен, но и красив. Той ще пести пари на община Стара Загора, чрез него ще избием инвестицията си за много кратко време. Имаме готов проект и за разширяването на новия парк в кв. “Казански”. Там очакваме финансиране от държавата в размер на 5 млн. лв. Планираме на територията на парка да изградим спортна зала за около 3-4 хил. души по нов бизнес модел. Залата трябва да привлече верига спортни магазини, заведения, да се напълни с живот. Имаме добри спортни клубове, които имат нужда, очакват с нетърпение тази зала.

Сашка Панайотова,
capital.bg
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн