КНСБ иска енергийна стратегия до 2050 г., нови мощности и финансово оздравяване на българската енергетика

STZAGORA.NET
*
КНСБ излезе с анонс към Бойко Борисов, който се очаква да оглави за трети път българското правителство, да се срещне със синдикатите и работодателите, преди да обяви управленската си програма в икономическата и социалната сфера. Това съобщи пред медиите в Стара Загора днес президентът на КНСБ Пламен Димитров. Конфедерацията настоява и за създаването на енергийна стратегия на България с хоризонт до 2050 г., в която да се предвиди изграждането на нови мощности, предвид намаляващия ресурс на блоковете на АЕЦ “Козлодуй” и очакваните проблеми с емисиите от “Марица-изток”.

Нужно е да се предвидят и средства за поетапното финансово оздравяване на българската енергетика, заяви Пламен Димитров. В БЕХ и НЕК остават генерирани огромни задължения – в размер на няколко милиарда лева, и държавата би трябвало да си влезе в ролята там, където част от тези задължения са били политически формулирани, като например “Цанков камък”, и да заделя по няколко стотин милиона лева годишно за преоформянето им като държавен дълг.

Пламен Димитров коментира и отговора на еврокомисаря по околната среда Кармену Вела, даден след запитване от евродепутата ни Петър Курумбашев за емисиите от големите ни горивни инсталации на лигнитни въглища. Според него полученото вчера писмо “отваря една врата, но каква точно – остава неясно”. Еврокомисарят пише, че когато става въпрос за богати на сяра горива, се отделя специално внимание на инсталациите с топлинна мощност над 300 мегавата, както и че в отделни случаи, които биха довели до несъразмерни разходи, евродирективата за емисиите от промишлеността позволява компетентните органи да предоставят дерогация (частична отмяна, изключение – бел. ред.) при спазване на критериите, определени в чл. 15, параграф 4 на въпросната директива.

Запитан за мнението му относно провежданата от служебния кабинет кадрова чистка, Димитров бе категоричен, че уволнения, непочиващи на оценка за това, кой какво е свършил, са неприемливи. “Неразбираемо е защо се правят в 12 без 5″ – каза той.

Местни ръководители на КНСБ се събраха днес под липите, за да уточняват приоритетите си за следващите 5 години, на шестата си делегатска среща преди насрочения за 2-3 май в София 8-ми конгрес на конфедерацията, на който Пламен Димитров ще бъде номиниран за нов мандат начело на КНСБ.
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн