Кой има интерес да не допусне референдум за “Бедечка”?

STZAGORA.NET
*
По време на вчерашната пресконференция кметът Живко Тодоров беше съвсем ясен: дори и да не постигне изискващия се по закон кворум, равен на броя на гласувалите на последните местни избори, един референдум по казуса “Бедечка” ще покаже какво е преобладаващото мнение на старозагорци. Резултатът ще е добра база за вземането на решение от общинските съветници.

Но срещу напълно демократичната форма на едно общоградско допитване веднага скочиха нейни яростни отрицатели.

Старейшините, съветвали Стара Загора в първите двайсетина години от т.нар. преход, са допуснали остро да се настроят един срещу друг два непримирими интереса на големи групи хора. В тази обстановка референдумът е кажи-речи единственото полезно средство. Там, където се сблъскват толкова масови противоположни позиции, за арбитър се вика народът.

Разбираем е заявеният теснопартиен интерес на малцинствената опозиция в ОбС – да не допусне референдум, за да остави мнозинството между шамарите, в пресата на противоположните интереси, и да го гледа как се пържи на бавния огън, стъкнат навремето точно от нея, когато беше на власт.

Но това, за което пледират говорителите на опозицията, не е нищо повече от поредната опорна точка. Нека да сме наясно кой за какво се бори, все пак.

Ако Общинският съвет бъде оставен сам да отсъжда, каквото и да реши по казуса “Бедечка”, неминуемо ще настрои срещу себе си ощетената от решението група. Това ще е добре дошло за въпросната малцинствена опозиция в местния парламент. От която нищо не зависи, тъй като е твърде малобройна. И по тази причина няма да си навлече никакви негативи. Само ще стои отстрани и ще потрива ръце, предвкусвайки сочната червена точка, която ще спечели в борбата за общественото мнение. Много градивна позиция, няма що.

Максим Добрев
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн