ЦИК обяви 240-те новоизбрани депутати в 44-я парламент

STZAGORA.NET
*
В неделя Централната избирателна комисия обяви имената на 240-те нови депутати, които влизат в 44-тото Народно събрание.

В 27-ми Старозагорски избирателен район няма промени в сравнение с това, което се очакваше след излязлото разпределение на мандатите и което публикувахме по-рано:

От ГЕРБ в парламента от Стара Загора отиват първите четирима: Емил Христов, Борис Кърчев, Маноил Манев и Радостин Танев.

От “БСП за България” новите депутати ще са Драгомир Стойнев, Донка Симеонова, Георги Гьоков и Спас Панчев. Особеното тук е, че Донка Симеонова скочи от 10-то място в листата на второ, след като получи 4596 преференции и отхвърли с по една позиция назад Георги Гьоков, Спас Панчев и Иван Кръстев, при което последият остана извън парламента.

От “Обединени патриоти” старозагорски депутат става Маргарита Николова, от ДПС – Халил Летифов и от “Воля” – Кръстина Таскова.

8 от 11-членната старозагорска група живеят в региона, а трима са “парашутисти” – двама от БСП и представителката на Патриотите.

В страната 12-те депутати, които кандидатстваха в по два избирателни района, освобождават едното място за следващия в съответната листа. От ГЕРБ Бойко Борисов влиза от Пловдив и по този начин в парламента попада и седмата в листата на 25-ти МИР – София Румяна Бъчварова, ексминистър на вътрешните работи. По същия механизъм с по едно място напред се придвижват и стават депутати още четирима от листите на ГЕРБ след изтеглянето от дублиращата листа на Цветан Цветанов (влиза от Велико Търново), Томислав Дончев (влиза от Габрово), Владислав Горанов (влиза от 24-ти МИР – София), и Теменужка Петкова (влиза от Търговище).

Мандати освобождават от втората си листа, която оглавяваха, и трима от ДПС – Делян Пеевски (влиза от Благоевград), Мустафа Карадайъ (влиза от Кърджали) и Камен Костадинов (влиза от Бургас), двама от “Воля” – Веселин Марешки (влиза от 25 МИР – София) и Албена Найденова (влиза от 26 МИР – София област), както и по един от “БСП за България” (Стефан Даноилов – влиза от 24 МИР – София) и от “Обединени патриоти – НФСБ, “Атака” и ВМРО” – Йордан Апостолов (влиза от Бургас).

След изясняването на състава на 44-тото Народно събрание във фокуса на вниманието остава бъдещото правителство. В общественото пространство усилено се коментира, че на премиерския пост без съмнение отново ще застане лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според запознати ГЕРБ преговаря само с “Обединени патриоти”, като за министър на отбраната се спряга Красимир Каракачанов, а на енергетиката – Валери Симеонов. От ГЕРБ ресорите си от втория кабинет “Борисов” отново ще поемат регионалният министър Лиляна Павлова, финансовият Владислав Горанов, транспортният Ивайло Московски и на туризма Николина Ангелкова, като Томислав Дончев по всяка вероятност отново ще стане вицепремиер, наблюдаващ еврофондовете и европейските политики. В креслото си вероятно ще се върне и ексминистърът на правосъдието Екатерина Захариева. Но тя се спряга и за овакантения след Кристалина Георгиева пост на български еврокомисар.

Коментира се и евентуална промяна в Министерството на земеделието, за което вместо Десислава Танева според коментарите се обсъждал зам.-председателят на СДС Румен Христов.

Цецка Цачева, поставена втора в листата на ГЕРБ в Плевен след Ивайло Московски, но изтикана в края на краищата на четвърто място чрез преференции от двамата следващи я, се очаква отново да влезе в парламента, след като Ивайло Московски стане министър, тъй като в Плевен мандатите на ГЕРБ са три. Но вместо нея за председател на Народното събрание се очаква да бъде предложен Димитър Главчев от ГЕРБ.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн