Съветниците от БСП поискаха демонтиране на паметната плоча от ДТ “Гео Милев”, индивидуално преразглеждане на присъдите и реабилитиране на несправедливо осъдените

STZAGORA.NET
*
В своя декларация групата общински съветници от Местна коалиция „БСП лява България – за Стара Загора” по повод откритата на 29.03.2017 г. паметна плоча за осъдените на смърт от Народния съд през 1945 г. за престъпления срещу участници в антифашистката съпротива в България поискаха днес демонтирането й от западната фасада на ДТ “Гео Милев” и индивидуално преразглеждане на присъдите от съдебната система и реабилитиране на несправедливо осъдените, ако има такива.

В декларацията се казва следното:

Ние, представителите на левицата в Стара Загора, остро възразяваме срещу поредния опит за подмяна на историческата истина и героизиране на тези, които въвлякоха България през Втората световна война на страната на фашистка Германия и нейните сателити. Припомняме, че Народният съд е ангажимент и отговорност на държавата ни и по силата на Парижкия мирен договор и споразуменията между страните-победителки за съдене на виновниците за войната и изстъпленията срещу антифашистите.

“За жалост през 2010 г. Общинският съвет на Стара Загора даде свой „принос” в пренаписването на историята като с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ, „Атака” и СДС прие решение за поставяне на паметна плоча срещу Народния съд на западната фасада на сградата на ДТ „Гео Милев”. С това се снема всякаква съдебна и морална отговорност от хора, осъдени от Народния съд за убийства и злодеяния спрямо участници в антифашистката съпротива. То показва липса на политическа зрялост и култура, потъпква ценности и човешка саможертва. То погазва паметта и на твореца и гражданина, на патрона на театъра Гео Милев, една от хилядите жертви на фашисткия терор.”

С поставянето на мемориалната плоча не са спазени правилата и изискванията при подготовката и поставянето на паметни знаци на територията на община Стара Загора, се казва в декларацията.

Общинските съветници от БСП настояват за следното:

- Общинският съвет на Стара Загора да отмени Решение № 877 от 29 юли 2010 г., защото то противопоставя обществото и превръща една културна институция като Драматичния театър в разделителен за обществото знак и осквернява паметта на нейния патрон Гео Милев;
- Общинският съвет на Стара Загора да поиска от Министерството на културата писмено потвърждение на устното отменяне от страна на министър Вежди Рашидов на становището си от 01.12.2014 г., с което след повече от 70 години една знакова за Стара Загора културна институция се превръща в политически символ;
- Плочата да бъде демонтирана, защото тя колективно оневинява престъпленията на фашистката власт. България днес е правова държава и не възразяваме произнесените от Народния съд присъди да се преразглеждат от съдебната система, ако близките на осъдените желаят това. Ако има несправедливо осъдени, нека те да бъдат реабилитирани. Но плочата следва да бъде демонтирана, защото нито мястото й е там, нито текстът на нея е в духа на цялата историческа истина, нито помага за единението на обществото днес.

Декларацията завършва със следното обръщение към кмета и общинските съветници:

“В днешното сложно време имаме нужда от помирение. Да покажем, че заедно имаме смелост да погледнем историята в очите. Нека всеки тачи паметта на своите си хора, независимо от коя страна на барикадата някога са били, но да не подвеждаме обществеността днес с полуистини или с подмяна на историческата истина. И най-важното – нека никога вече в България да няма злодеяния, за да няма след тях и справедливо възмездие и човешки болки поколения наред след това.”
#социални бутони


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн