6 подвижни секционни избирателни комисии назначи РИК на територията на 27 МИР

STZAGORA.NET
*

Теодора Крумова

Районната избирателна комисия в Стара Загора е назначила 6 подвижни секционни избирателни комисии, които ще действат на 26 март на територията на 27-ми МИР. Те са по една (както е по закон) в Стара Загора, Казанлък, Раднево, Павел баня, Николаево и Чирпан, съобщи за медията ни председателят на РИК Теодора Крумова. Най-голям брой молби от страна на избирателите за посещение в дома им на подвижна СИК – над 20, са подадени в Стара Загора. В другите градове заявките са над 10, какъвто е и минималният праг.

Подвижните СИК-ове се придвижват с транспорт, осигурен от съответната община, и се охраняват от полиция при свалянето и качването на подвижната избирателна кутия до и от жилищата на записаните лица и разнасянето на съответния избирателен списък. Тъй като подвижен параван (тъмна стаичка) не се носи, изискването е в помещението, в което гласува лицето с увреждания, да не присъстват други хора.

Тъй като срокът за подаване на молбите за посещение на подвижна СИК изтече на 11 март, днес РИК ще обяви мерките за лицата с увреждания – адреси и телефони на общините, както и на секционните избирателни комисии, пригодени за гласуване на хора с увреждания. До момента кметовете на общини са определили със заповеди всички секции, в които тези хора могат да гласуват. Това са помещения, разположени на кота нула, или снабдени с инвалидна рампа. В някои общини, като Братя Даскалови, всички изборни секции са с такъв статут.

Допълнително удобство за хората с увреждания е и това, че могат да гласуват в абсолютно всяка секционна комисия, която им е удобна, дори и да не е тази, посочена по постоянен или настоящ адрес, като попълват декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място, уточни Теодора Крумова.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн