Отпечатват 330 000 бюлетини за изборите в Старозагорския избирателен район

STZAGORA.NET
*
Няма да има №15 в интегралната бюлетина с партиите и коалициите
*
Малко над 330 хиляди бюлетини ще бъдат отпечатани за парламентарните избори на 26 март в 27-ми Старозагорски избирателен район, съобщи за медията ни председателят на Районната избирателна комисия Теодора Крумова. В РИК е пристигнал и е бил одобрен графичният файл на интегралната бюлетина за региона, изпратен от печатницата на БНБ, която е натоварена с отпечатването.

“Всяка Районна избирателна комисия има онлайн връзка с печатницата на БНБ – уточни Теодора Крумова. – Изпратиха ни файла с общия вид на бюлетината, включваща номерата и названията на участващите в изборите партии и коалиции, плюс съответните независими кандидати – при нас е един. Ние проверихме бюлетината за грешки и несъответствия, вчера следобед имахме специално заседание за това, одобрихме вида й и върнахме графичния файл обратно на печатницата, вече за печат.”

В интегралната бюлетина не са включени имената на кандидат-депутатите от партийните и коалиционните листи. Всички имена в листите ще бъдат изнесени на отделни табла пред помещенията на изборните секции, както и вътре в самата кабинка за гласуване. Преференциите, както и на предишните избори, ще се отбелязват в 22 кръгчета, разположени в дясната страна на бюлетината.

Интегралната бюлетина за Старозагорския избирателен район включва партии и коалиции до номер 21. Под номер 22 е регистрираният инициативен комитет, издигнал независим кандидат. На въпроса ни защо в бюлетината са листвани партии до 21-ви номер, след като в 27-ми МИР са регистрирани само 20 политически сили, председателят на РИК обясни, че партия “Движение презареди България” на Бареков, която на жребия получи номер 15, не е регистрирала своя листа. В странен казус лидерът й поиска от ЦИК партията да бъде регистрирана със старото й име – “България без цензура”, но в изборната бюлетина да бъде включена с цитираното по-горе ново название. Което искане беше отхвърлено от ЦИК. В жребия за разпределяне на номерата партията участва с новото си име. Но Бареков пък не регистрира листи. Така номер 15 в интегралната бюлетина няма да има. След №14 е разписан директно №16. Със същата номерация, без номер 15, ще бъдат отпечатани интегралните бюлетини и в другите избирателни райони в страната.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн