Десислава Танева в Стара Загора: Корнелия Нинова подвежда и манипулира хората със своите неверни твърдения

STZAGORA.NET
*
Бившият министър на земеделието и храните Десислава Танева, заедно със заместника си Васил Грудев и финансовия съветник Иван Капитанов, се срещнаха тази вечер с представители на браншови организации, земеделци и животновъди в Стара Загора. Танева представи акцентите в програмата за управление на ГЕРБ, като подчерта, че при предишната среща на сектора в Стара Загора е имало скептици относно програмата за животновъдството и разпределението на мерите и пасищата на животинска единица. “Днес заставам пак пред вас и казвам само – направихме го, не излъгахме тогава, няма да излъжем и днес. Програмата, която ви представяме, е реалистична и изпълнима“ – подчерта тя.

„Никога не е имало ембарго от страна на България или ЕС за киселите ни краставички за износ в Русия, както твърди Нинова”, посочи министърът на земеделието в правителството на Борисов. „Износът ни е над 1100 тона продукция, от тях значително количество е за Русия. Ембарго има наложено от Русия като контрасанкции, които са в четири съвсем различни области. Явно това не е станало ясно на г-жа Нинова“, уточни Танева по повод спекулациите от страна на БСП.

Бившият министър посочи, че ГЕРБ ще продължи да прави онова, което може най-добре в сектора – да стимулира и подкрепя българското производство. Тя напомни, че през миналата година в Народното събрание бе внесен изцяло нов Закон за храните, който бе изготвен в продължение на няколко месеца от всички производители на български храни, които са били заинтересовани. Проектът на закон за храните забранява пускането на пазара на храни, които не са безопасни или представляват измама.

„Предвиждаме три етапа на цифровизация на административните услуги – от един портал в интернет замеделските производители да могат да проверяват документите си, както и да се възползват от всички останали услуги. В БАБХ ще въведем електронен идентификатор, даващ възможност за проследяване на животните“ – каза по време на срещата Танева и допълни, че що се отнася до горите, те са електронизирани и е отчетен финансов резултат колкото за няколко години. Тя посочи, че това е позволило изграждането на допълнителна инфраструктура и че волята на ГЕРБ в това отношение е тази система да бъде надградена. Друг водещ акцент остава дървеният ресурс, който трябва да остава за обработка в България. Освен това драстично е намален износът за Турция и Гърция на дървен необработен материал, което бе проблем преди две години.

Според Десислава Танева, определена тази вечер от мнозина от участниците в срещата като най-успешния министър на земеделието и храните през всичките години на прехода досега, последователната политика в сектор „Земеделие“ е довела до ръст в производството на всички храни. През 2016 г. данните показват, че над 90% от потреблението на млечни продукти и вина в страната се задоволява от местно производство. Делът на българското производство в потреблението на агнешко и телешко месо също е висок – съответно около 92% и 61% през 2015 г. В изказванията си присъстващите не пропуснаха да отбележат ролята на Десислава Танева в спечелената битка за справедливото разпределяне на пасищата, мерите и ливадите в полза на животновъдите.

В срещата участваха още водачът на листата за народни представители на ГЕРБ за 27-и Старозагорски избирателен район Емил Христов, Радостин Танев, член на ПК по земеделие към Общинския съвет в града и кандидат-депутат от ГЕРБ, над 50 животновъди и земеделци, както и десетки представители на различни браншови организации.

“Защо имам голямо уважение към земеделците в България? Защото без стратегия, без управление и дългосрочна визия от страна на държавата след ликвидацията на кооперациите през 90-те години вие започнахте да обработвате земята и да гледате животни – напълно на ваш собствен риск. И всичко това, което България е постигнала в селското стопанство, а то не е малко през последните години, на практика държавата го дължи на вас. В процеса на работа вие сами се обучавахте, сами поемахте ценовите кризи, политическите нестабилности и глупави решения преди 2007 г. Без стратегия, без насока земеделският сектор сам се формира на абсолютно частен предприемачески принцип – дори във времена, в които схемите за подкрепа и субсидиите ги нямаше. Въпреки държавата вие стигнахте дотук. Затова смятам, че тя е длъжник на вашата общност. Трябва да има посока, трябва да има устойчиво законодателство, което решава трайно проблемите, така че да гарантира дългосрочността на вашите инвестиции. През последните две години ние направихме така, че субсидиите да отиват там, където земеделското производство не е хоби, където земеделието се развива като бизнес. В България има един конкурентоспособен земеделски сектор, на който проблемът му е организираността на малките и средните стопанства. Това трябва да се преодолее. Пътят е правилен, просто трябва да продължим в тази посока, за да достигнем до земеделско производство, което генерира по-висока продуктивност. В тези условия на политическа нестабилност е особено важна парламентарната подкрепа. А вие имате бъдещи ваши представители в Народното събрание от Стара Загора, които тази вечер са тук. Използвайте ги активно!” – призова в края на срещата Десислава Танева. 

#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн