Признание и цветя от местната общност получи за 10-годишнината си Административният съд в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Административният съд в Стара Загора отбеляза вчера в тържествена обстановка 10 години от създаването си. Да споделят празника дойдоха първият му председател Пламен Петрунов, днес съдия във Върховния административен съд, председателят на Административния съд София-град съдия Радостин Радков, председателят на Окръжен съд Стара Загора – Красимир Георгиев, административният ръководител на Окръжна прокуратура Стара Загора – Дичо Атанасов и др.

Административен съд – Стара Загора започва дейността си в началото на 2007 г. в един кабинет от Съдебната палата в областния град. Със своя съдебна зала и други помещения се сдобива по силата на заповед на Министъра на правосъдието. Назначените с конкурс през януари и февруари 2007 г. седем съдии започват същинската работа в отредената им база на 1 март 2007 г., когато Административният съд гледа първото си дело, припомни днешният му председател Бойка Табакова (на първата снимка). Оттогава до днес са образувани и разгледани над 10 хиляди дела.

Година по-късно, през април 2008-ма, Община Стара Загора прехвърля безвъзмездно на Министерство на правосъдието правото на собственост върху свой имот – петия етаж от бившия Партиен дом на бул. “Руски” 44, със застроена площ 2889 кв.м, за нуждите на Административния съд. Новият му дом е открит официално на 7 декември 2012 година.

С обособяването преди 10 години на административните съдилища като самостоятелни се гарантира установяването на европейския правов ред у нас и на европейските норми на отношения между гражданите и държавата. Това е оценено като част от съдебната реформа в България.

“През изминалите 10 години ние, събрани от случайността на един конкурс, се превърнахме в сплотен колектив от съмишленици. Това беше време, в което доказахме, че от една стая и от един печат в приземния етаж на Съдебната палата може да се започне така, че да се стигне до днешния етап, в който сме градивен коректив на административните органи” – каза в словото си Бойка Табакова. Тя благодари за осигурената модерна база на местната общинска администрация, на Министерството на правосъдието и на Висшия съдебен съвет.

През годините името на Административен съд – Стара Загора стана разпознаваемо в съдебния район и сред останалите административни съдилища в страната с показаните високи стандарти в правораздаването и обслужването на гражданите. “Показахме, че българското административно правораздаване е качествено и бързо – факт, който се признава в световен и европейски мащаб” – обобщи председателят на АС Бойка Табакова. Тя не скри, че основната заслуга за това е на първия председател Пламен Петрунов, съумял да създаде ефективна общност от магистрати и съдебни служители. Самият той (в средата на втората снимка) отбеляза в поздравлението си, че качеството и бързината на правораздаването в АС – Стара Загора са на необходимото високо ниво, обусловено от работата на висококвалифицирани съдии.

Поздравления към работещите в съда изпратиха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и председателят на Общинския съвет Емил Христов. “Административен съд – Стара Загора доказа за тези 10 години, че е институция, която отговаря на очакванията на обществото и отстоява докрай върховенството на закона. Неговите отлично подготвени магистрати с висок обществен авторитет са чест за всеки съд у нас” – каза в приветствието си областният управител проф. Веска Шошева.

От името на казанлъчани кметът на общината Галина Стоянова пожела на съда да създава все така вяра и доверие в държавността. Тя подари на съда картина с лика на Тракийката от могилата Оструша (на третата снимка). Поздравления отправи на свой ред и съдия Радостин Радков. След музикалния поздрав на ученици от НУМСИ “Хр. Морфова” на етажа на Административен съд – Стара Загора бе открита съвместна изложба с Регионална библиотека “Захарий Княжески” на фотоси и документи, разказващи за 10-годишната му история.



#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн