Нова странна местна геомагнитна буря над България

STZAGORA.NET
*
Нова “странна” много мощна геомагнитна буря (K=8) се разрази над България вчера следобед, съобщи доц. д-р Борис Комитов, ръководител на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг (ЦССЗМ) в Стара Загора.

След като на 20 февруари над България се разрази 6-часова геомагнитна буря с внезапно начало (за нея съобщихме тук), вчера следобед данните от геомагнитната обсерватория в Панагюрище поднесоха нова, още по-голяма изненада. Между 14 ч и 17 ч местният K- индекс за геомагнитната обсерватория в Панагюрище удари нов рекорд поне за последните 5 години, достигайки бал 8, т.е. много мощна буря.

Този път явлението започна от бал K=2 в предходния 3-часов интервал между 11 и 14 ч българско време за разлика от случая на 20 февруари, когато K-индексът в предхождащия бурята 3-часов интервал беше равен на 0, т.е. възможно най-ниския бал. Вчера след 17 ч, когато внезапната много мощна местна буря приключи, местният K-индекс отново спадна до бал 2.

Както и на 20 февруари, явлението от вчера беше съпроводено с местни геомагнитни смущения (K=4) над отделни станции в Северното полукълбо, например ИЗМИРАН край Москва и College – САЩ. От друга страна вчера от около 8 часа сутринта скоростта на слънчевия вятър започна да нараства от около 400 км/с, като достигна пикови стойности от 650 км/с привечер. След това скоростта на слънчевия вятър спадна до около 600 км/с. Причината за това е голяма коронална дупка в екваториалната зона на Слънцето.

Местни геомагнитни бури с голяма мощност (K=7)са редки явления и обикновено протичат синхронно с планетарни геомагнитни бури със същата или дори по-голяма мощност. Местна магнитна буря с много голяма мощност над България (K=8) каквато имаше вчера следобед обаче е много голям прецедент. Има ли някаква допълнителна информация, която да хвърли повече светлина върху това какво се е случило на 20 и 23 февруари?

На 21 февруари ръководителят доц. д-р Борис Комитов се обърна за повече информация и становище към проф. д-р Петко Неновски от Университетския център за космически изследвания и технологии към Физическия факултет на Софийския университет “Св.Климент Охридски”, който е международно известен специалист в областта на космическата плазма и земната магнитосфера. Ето какво каза той в проведената дискусия по Скайп:

“…Видях графиките за магнитното поле на 20-ти този месец. Има нарастване с около 20nT (нанотесли) за тоталното магнитно поле и с приблизително 40 nТ за хоризонталната компонента (Х или H). Продължителността беше около час-два най-много. Вероятно имаме контракция на магнитното поле на Земята, нещо като “sudden commencement” (SC), Интересно е да се изследва и да се обясни. SC не може да се обяснят с МХД (магнитохидродинамични) вълни от типа вълни на Алфвен, вероятно тук роля играят бързите магнитозвукови вълни (МЗВ), само те могат да се разпространяват препендикулярно на основното магнитно поле, т.е. през екваториалната равнина и директно да достигнат до земната повърхност на ниски и донякъде на средни ширини. Странното е, че явлението е протекло в рамките на час-два и е локално. SC-явлението по принцип обхваща всички дължини, започвайки от обедните часове и се “размива” за другите (следобедните часове? В нашия случай обаче това не е така – бел. Б.К.).
Таке че въпросът остава: какво явление е породило такова силно смущение у нас?…”

С други думи, въпросът е открит. Сайтът на ЦССЗМ Стара Загора – HELIOTARAXY.COM, ще информира своята аудитория за евентуални нови факти, свързани с изясняване на причините за двете доста “странни” местни геомагнитин бури над България.

На този етап хипотезата за грешка в данните от Панагюрище се счита за практически изключена.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн