Кандидат от ГЕРБ под № 11 в Стара Загора спаси листата от нежелания ефект на еднаквите номера, като се отказа от надпреварата. Мястото му ще остане празно

STZAGORA.NET
*
С по един по-малко, но не заради ефекта “15/15″, останаха листите и на “БСП за България” и “Движение Да, България” в Стара Загора
*
Кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ Спас Пеев, който беше поставен под №11 листата на партията в 27-ми Старозагорски избирателен район, е взел решение да не използва случайното съвпадение на номера му с този на ПП ГЕРБ в интегралната бюлетина за изборите на 26 март. Днес той е подал заявление пред РИК – Стара Загора, за заличаване на регистрацията му.

24-годишният Спас Пеев, който е общински съветник в Братя Даскалови, агроном по образование, обяви решението си и в социалните мрежи. Там той написа следното:

“Приятели, искам да Ви уведомя за взетото от мен решение, а именно да се откажа от надпреварата за народен представител от 27 МИР – Стара Загора.

Както всички знаете, бях под номер 11 в листата на ПП ГЕРБ, същият номер съответства и на номера на бюлетината, с която партията се явява на изборите на 26 март 2017 г.

И като човек, и като общински съветник, винаги съм бил воден от честното и открито вземане на решения. През последните години на избори станахме свидетели на факта, че народни представители биват избирани благодарение на съвпадение на номера за преференция и номера на бюлетината. Аз не искам да бъда избран по този начин и по случайност, и считам това за недостатък на изборната ни система. За мен депутатското място не е самоцел.

Като млад човек винаги съм считал, че не трябва да превръщаме изборите в борба за постове и власт.

Убеден съм, че ПП ГЕРБ ще спечели предстоящите избори. Ще работя с открито сърце. Желая успех на всички!”

Решението на Спас Пеев се посреща с разбиране и одобрение от съпартийците му, личи от първите им реакции на новината.

Съгласно т.26 от Решение №4159-НС от 31.01.2017 г. на ЦИК, когато някой от кандидатите в регистрирана кандидатска листа на партия или коалиция се откаже, РИК уведомява незабавно предложилата го партия или коалиция и заличава регистрацията му. Партията или коалицията може да предложи друг кандидат не по-късно от 23.02.2017 г. (30 дни преди изборния ден).

Преди два дни РИК – Стара Загора уважи заявлението на поставената под №22 в листата на коалиция “БСП за България” в 27-ми МИР Илка Петкова за отказ от кандидатурата й за народен представител. Мястото не беше запълнено с нов кандидат.

До края на деня днес РИК – Стара Загора ще разгледа постъпилото заявление от Спас Пеев, както и още едно, постъпило от Мария Стирянова, поставена под №3 в листата на коалиция “Движение Да, България”. Местата на тримата в листите, съответно № 22, №11 и №3, ще останат празни.

Поредните номера на партиите и коалициите в интегралната бюлетина, изтеглени по жребий на 22 февруари 2017 г., са следните:

1. ПП “Движение за равноправен обществен модел”
2. ПП “Движение за радикална промяна Българската пролет”
3. ПП “Движение напред България”
4. КП “Нова република”
5. КП “Коалиция на недоволните (БСД – Евролевица, Българска Социалдемократическа Партия, Християн-Социален Съюз)”
6. ПП “Воля”
7. ПП “Български демократичен център – БДЦ” – БДЦ
8. КП “АБВ – Движение 21″
9. ПП “Движение за права и свободи”
10. КП “БСП за България”
11. ПП “ГЕРБ”
12. ПП “Партия на зелените”
13. КП “Обединение ДОСТ”
14. ПП “Възраждане”
15. ПП “Движение презареди България”
16. КП “Движение Да, България”
17. КП “Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО”
18. КП “КОЙ – Българската левица и Зелена партия”
19. ПП “Национална републиканска партия”
20. ПП “Българско национално обединение”
21. КП “Реформаторски блок – Глас народен”
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн