Съдови хирурзи на Болница „Тракия“ специализират в Германия нови техники за ендоваскуларно лечение на съдовите заболявания

STZAGORA.NET
*

Доц. Петков и д-р Елкин пред клиниката в Берлин

Ръководителят на клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в Болница „Тракия“ доц. д-р Димитър Петков, дм, и неговият колега д-р Антон Елкин се завърнаха от обучение в болницата Sankt Gertrauden в Берлин, където работи един от най-изявените специалисти в света в областта на ендоваскуларните процедури – д-р Ралф Лангхоф. Миналата година д-р Лангхоф беше на посещение в Болница „Тракия“ и извърши няколко сложни ендоваскуларни интервенции. Тогава той призна, че е впечатлен от нивото на Болница „Тракия“ и отправи покана към българските си колеги да посетят клиниката му в Берлин.

Домакинът д-р Ралф Лангхоф

„Това посещение беше част от програмата ни, осигуряваща непрекъснатото медицинско образование на нашия екип“, разказа след завръщането си доц. д-р Петков. Тъй като ендоваскуларните процедури са сред водещите ни приоритети като специалисти, с радост приехме поканата за обучение. По време на престоя си научихме много нови неща и с нетърпение очакваме да започнем прилагането им в медицинската ни практика в Болница „Тракия“.

„Мисля, че най-важното, което научихме по време на това обучение е, че няма невъзможни случаи за модерното ендоваскуларно лечение на артериални заболявания – стенози и тромбози“, допълни д-р Елкин. „Новите устройства, съчетани с много знания и практически опит, правят само малка част от случаите неподходящи за минимално-инвазивно лечение. Екипът на д-р Лангхоф е невероятен – нямахме никави ограничения за достъп, а нашите колеги имаха решения за всяка трудна ситуация. Именно това беше най-полезно за нас – правилните решения при различните клинични случаи. Ако няма от кой да видиш тези тънкости при изпълнението, трябва да загубиш много време в своето професионално развитие и да лишиш пациентите си от тези възможности.“

По време на специализацията си в болницата Sankt Gertrauden доц. Д-р Петков и д-р Елкин присъстваха и на ендоваскуларно лечение на аневризми на абдоминалната аорта (ААА), засягащи бъбречните и коремните артерии. Немските лекари са използвали фенестрирани устройства, при които през специални “прозорчета” всеки от изброените съдове се изключва от аневризмата поотделно. Този вид интервенции (fEVAR) са най-сложните ендоскуларни процедури в съдово-хирургичната практика. „Ние вече имаме опит в този вид лечение на ААА под бъбречните артерии и вече гледаме към по-сложните интервенции от този тип. Посещението ни дойде точно навреме, за да очертае следващи насоки, в които трябва да работим активно“, сподели още доц.д-р Петков.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн