Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора: Избори без резултат не биха били добри. Оптимист съм, че народът има здрав инстинкт

STZAGORA.NET
*
- Г-н Борисов, как ще коментирате изнесеното от служебния премиер Огнян Герджиков след 14-дневната ревизия на работата на министерствата във Вашия кабинет, въпреки че този документ все още не е публикуван?
- Аз благодаря, че направиха такава ревизия, защото през последните седмици се наслушахме на такива глупости, че на човек можеше да му се изправи косата. Не виждам нещо, което да е по-ново или по-различно. Спомняте си, че аз съм спирал обществени поръчки за милиарди. Така че, ако някъде са намерили нарушения – има куп организации, които следят за това и ще си понесат наказанията. Но не мога да приема, че докогато казваха “Не правете обществени поръчки!”, сега казват “Забавили са обществените поръчки”. А как да стане? Помня, че накарах тогава г-жа Бъчварова да се обади на президента Радев да го пита дали да ги пуска, Лиляна Павлова също звъня на президента да го пита дали да пуска поръчките. Сега мога лесно да им отговоря, че взеха от единия тунел лампите и ги преместиха в другия, но това не е в полза на никого. Спомнете си как изглеждаха виадуктите, мостовете, тунелите. Тоава планирахме ремонтите и за радост поне две трети от тях вече са готови и сигурни. Но бяха в отвратително състояние. Така че, надявам се да приключат скоро по тази тема да говорят, защото стават уязвими, ако се окаже след това, че нещо не е така, както казват. Защото не можеш да кажеш за една програма, че е под риск, когато тя вече е завършила. Това показва не само некомпетентност, но и политическа тенденциозност. Г-н Герджиков е, надявам се, като юрист перфектен и знае докъде могат да го използват за политическа атака. Нямам против да сменят областните управители, но не можеш да кажеш, че не са се справилил с изборите, които президентът Радев и всички отчетоха, че са били възможно най-честните и прозрачни, откакто се правят избори. Или че са си дали оставките, когато не са си ги дали. Нека да дойде ново правителство, ако дойде различно от нашето – да ги сменят всичките. Но сега малко така оттенъкът не ми харесва. Връщат се хора, които са изцяло от ешелоните на БСП и ДПС, а в същото време казват – не, ние не участваме в правителството. Защо ги е срам от правителството? Така ли се слага премиер отникъде?

- Знаете ли, че областните управители се подменят с хора, свързани с БСП и ДПС – например областният управител в Стара Загора беше в инициативния комитет на президента Радев.
- Верно ли е това? Аз пък чух, че този, които нанесе огромната щета на летище София е вече шеф на борда…

- И ще поставите ли сега под съмнение честността на изборте, при тези областни управители?
- Искам само да кажа, че президентът Радев, а и всички – политолози, социолози – отчетоха, че президентските избори бяха възможно най-честните. И областните управители, които имат съвсем малко значение – всъщност само организират приемането на бюлетините, и полицейските началници – всички се справиха според мен добре. Резултатът също е добър за тях. Не виждам защо сега правят тези промени. На тяхно място не бих ги правил. Ще се изложат на много силно течение сега. Още повече че с въвеждането на машините за гласуване може да стане така, че всеки да поиска касиране на изборите. Ако не им е това целта, разбира се, да стои дълго време служебно правителство без парламент, защото сега ударно се пускат обществени поръчки. И ударно се харчат пари. Аз също мога да им обещая една сериозна ревизия след това. Като знам, че една обществена поръчка понякога се подготвя цяла година, не знам как така бързо ги правят. Но аз съм позитивен човек, подхождам с доверие. За две години показах, че нямаме реваншизъм. През 2009 г. БСП и ДПС си гласуваха закон – най-срамният сигурно след Народния съд, чрез който амнистия получиха всички крадци и извършили финансово-икономически престъпления по време на мандата на премиера Станишев. И аз Ви моля да го извадите този закон и да го прочетете.

- Какво показва анализът на ГЕРБ – възможно ли е да влезем в дългосрочна политическа криза, от избори в избори?
- Ако така се готвим за избори, че да няма резултат – не би било добре. Аз съм оптимист, че народът има здрав инстинкт и че накрая ще направи необходимото. Притеснително е, че Европейската комисия завчера посочи, че само за месец брутният ни продукт е паднал от 3,8% на 2,5%. Ако продължи да пада, нищо позитивно не може да се случи. Нашите разчети са направени при ръст на икономиката над 3,5%. И аз считам, че спокойно можем да отидем към 5-6%, когато вече нямаме тези плащания, които досега правехме.

- Очаквате ли ГЕРБ да получи заради добрия ви достлук с президента на Турция Ердоган по-силна подкрепа от мюсюлманската общност в България и от изселническите организации в Турция?
- Достлук ако има, го има сега между Ердоган и президента Радев, защото си говорят по телефона. Казвам го с ясното съзнание, че не искам да обидя нито единия, нито другия. Всеки президент и премиер е длъжен да пази нормални работни и съседски отношения с всяка страна от Балканите. Така че приветствам този разговор. Когато имаш една 80-милионна държава на границата си, трябва да бъдеш много внимателен в изказа и в отношенията. И такъв съм бил. Факт е, че България е страната от Европейския съюз с най-малко бежанци. По цели дни няма нито един. И паралелно с това успяхме, спазвайки всички закони, да ги изведем от страната – и за Афганистан, и за Турция.

- Какво чудо се случи, г-н Борисов, че водачът на листата на ГЕРБ в Стара Загора е старозагорец?
- Г-н Емил Христов е наш командир на ракетен дивизион и в Кербала, и в Афганистан. Сиреч, той сваля изтребители. При цялото ми уважение към институциите и президента Радев – казвам го с хумор, за да има и малко свежест в предизборната кампания. Когато г-жа Цачева се гърчеше, че не се е качвала на изтребител, нали, беше лесно. Сега ние слагаме от другата страна ракетен дивизион. В Пловдив слагаме шеф на изтребителната авиация… Понеже народът иска военни, иска малко повече шлемове и генерали. Затова решихме за Стара Загора – изцяло общинската организация си го избра и ние подкрепихме това.

- Това първа стъпка ли е към мажоритарни избори?
- Разбира се, ние винаги сме имали мажоритарен елемент. Ние сме мажоритарна партия. Как един пожарникар от Банкя стана премиер? 100 процента мажоритарно. Нали така? Нашите хора са разпознаваеми, хора с достойнство. Да не напишете сега “Борисов вдига дивизион срещу Радев”. Напротив, искаме и ние да покажем, че в ГЕРБ има и военни, заедно с лекари, учители, инженери и т.н.

- Г-н Борисов, кажете честно, не съжалявате ли, че подадохте оставка?
- Ако сме стабилни, ако сме силни, ако хората пожелаят, два месеца не са проблем. Като вот на доверие е. Ако искат друго – имат възможност. Да, ние с това мнозинство в парламента можеше да управляваме още две години. Но това е демокрацията. И аз държа на нея.

Йовка НИКОЛОВА,
“Старозагорски новини”
(Използвани са и въпроси на други медии)
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн