Бойко Борисов в Стара Загора: Въздържахме се от реваншизъм, а за благодарност сега се чудят какво да измислят за нас

STZAGORA.NET
*

Темата на започналия на Баните двудневен форум на Жени ГЕРБ е “Национално отговорно управление или популизъм”. Националната политическа академия е организирана със съдействието на фондация „Конрад Аденауер“. Тя бе открита от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, от председателя на дамската организация на партията Ирена Соколова и от кмета на Стара Загора и областен координатор на ГЕРБ Живко Тодоров, който приветства участничките в политическата академия. По-късно в конферентната зала на хотел “Калиста” пристигна и Бойко Борисов.

В приветствието си към форума на ЖГЕРБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път подчерта, че поетите от партията предизборни ангажименти са на базата на изчисления въз основа на постигнатия ръст на българската икономика и рекордно ниската безработица при втория ръководен от него кабинет.

“Парите, които взехме като дълг, стоят непипнати във фискалния резерв. Сега е над 14 милиарда, с платени 2.5 милиарда през 2016 г. за американските и руската централи. Ако не ги бяхме платили, сега щяхме да имаме 17 милиарда във фискалния резерв. Направихме това, когато парите бяха евтини, за да имаме буфер. Защото след КТБ беше подготвена друга банка на падне” – каза Бойко Борисов, като цитира една от опорните точки на опонентите, че ГЕРБ е направил дълг. Той отбеляза, че в първата година на втория му кабинет е стабилизиран банковият сектор, за да може да издържи стрес-тестовете.

“Защо е тази атака срещу ГЕРБ сега? – попита в словото си Бойко Борисов. – Защото те нямат какво да покажат. Нямат и едно нещо, което да застанат и да го посочат. Много съм удивен от нежеланието да се припомни какъв закон си приеха БСП, това НДСВ, което сега ръководи, и ДПС, когато си тръгваха от тройната коалиция – Закона за амнистията. Приет от българския парламент. За мен това е най-срамният закон от далечната 1945 година, когато е имало Народен съд. Представяте ли си – в държава от Европейския съюз да приемеш закон за амнистия на кражбите на министрите и зам.-министрите от Тройната коалиция!? Приеха го тези, които сега правят на ГЕРБ ревизия. Каква беше ревизията – защо държавната фирма “Автомагистрали” е ремонтирала “Тракия” и “Хемус”, които бяха в отвратително състояние. Защото се забравя какво беше старото в сравнение с новото. Ремонтирахме виадуктите по магистралите, които се рушаха. С това започнахме – и го направихме. Всичко това се забрави, не се приказва. А ревизиите трябва да ги правят одитните органи. Имаме закони. От това, което изнесоха вчера, какво се оказа?

Ние бяхме толерантни. След управлението на БСП, ДПС и “Атака” с премиер Орешарски, с мандата на БСП, ако бяхме тръгнали още да рушим държавата с подобни неща, държавата щеше да фалира. Старахме се максимално всички хора да бъдат на местата си, за да няма реваншизъм. И за благодарност сега се чудят откъде да изсмучат нещо. Дори си измислят. Имало риск да падне европрограма! Която вече е свършила. Как ще падне, като е свършила?! А го казват уж отговорни хора. Така че след усилените проверки през последните две седмици ние не виждаме къде можем да бъдем уязвени. Две години ние считахме, че ако градим и наваксваме това, което заварихме като катастрофа в държавата, ще е по-правилно” – допълни Бойко Борисов. “Лампите сега от единия тунел ги докараха в другия. И за 5 дни свършили всичко. Ами сега да видим как ще ги върнат новите лампи за стария тунел. Нали трябва обществена поръчка? Как ще се възложи? Възложена ли е? На кого, кой ги обслужва?” – попита Борисов и обобщи: “Заиграват се с игра, която най я мога!”. След което не пропусна да припомни, че съединенито прави силата.

По злободневния въпрос за одобрението в Европарламента на търговско-икономическото споразумение между ЕС и Канада СЕТА и изказванията на Корнелия Нинова, Бойко Борисов иронизира обясненията на Станишев, че при гласуването се бил объркал. “Децата им на всичките комунисти са в Щатите. Не ги ли е страх какво ядат? Колети ли им пращат? Има ли някой наивник да си помисли, че Станишев се е объркал? В протокола още не е отразено, че се е объркал. А и правилникът на ЕП е такъв, че когато си “За”, то си остава “За”. Дори объркването му да се отрази в протокола, неговото “За” се брои и законът е приет. После може да си прави трикове за вътрешна употреба. Ама то само в църквата го има това – три пъти “Отричаш ли се?” и три пъти “Отрекох се!” – каза Борисов. “Така се объркаха и за бежанците, като гласуваха да бъдат връщани в страните на първото им влизане, сиреч България. Как пък по най-важните теми се объркват? За съжаление когато дойдат фаталните акорди на тяхното управление, след това година-година и половина се поправя. Виждате – за един месец процент и половина спад в ръста на икономиката” – каза той.

“БСП карат Огнян Герджиков да действа по този начин. Това е тактиката на БСП  – да излъжат хората, да вземат мандата и да докарат Орешарски. Да излъжат, че са спечелили президентските избори и да докарат Герджиков. Връщат поголовно кадрите на БСП, на ДПС по средния ешелон. Нямам против – сменете ги всичките – от А до Я, до един, но само като спечелите утре изборите, като дойде БСП да си носи отговорността. Ние не търпим агресията. Ние можем да сдаваме сами властта, но със сила не могат да ни надделеят никога. А начинът, по който водят кампаниите си, е точно такъв – агресивна, лъжлива кампания. Затова считам, че в следващия парламент много трудно ще се намери съгласие. Или ако се намери съгласие, то ще бъде от типа “Орешарски” и няма да издържи повече от 6 месеца, защото ще счупят системите веднага, като им гледам хората, които налагат. Но прекалено ми е скъпа държавата, за да се радвам, че някой ще се провали. Толкова са антагонистични вече отношенията между лидерите, че всички бягат от темата с кого ще се управлява след изборите. Но и това ще мине, българският народ има силен инстинкт” – завърши Бойко Борисов. Той съобщи и че вчера Еврокомисията отново е отделила средства за създаването на територията на България на Европейския газов хъб “Балкан”. Като припомни задно с това, че “Южен поток” не го прекрати ГЕРБ, а Орешарски и БСП, за което има документи.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред дамите от ГЕРБ, че най-голямото предизвикатество днес е борбата с популизма. “Фалшивите новини са голям проблем. Трябва да разпространяваме това, което виждаме и чуваме, за да противодействаме на фалшивите новини. Днес всеки обещава много, но това е предимството на малките – могат да обещават всичко, защото няма да им се наложи да управляват. Ние правим тези срещи, за да можем да говорим какви са реалните политики. Доказахме, че можем да ги реализираме. За десет години в политиката преобразихме начина на поведение в политиката и създадохме много личности във всички нива на управление, които работят в интерес на хората”, обясни Цветанов. Той бе категоричен, че е важно да се говори за европейските ценности. “Недопустимо е да се наричат национални предатели българските евродепутати, подкрепили решение, което е било консенсусно прието в Европейския парламент. Корнелия Нинова обвини европейските политици и българските евродепутати в национално предателство. Кое е национално предателство – да искаш да бъдеш част от силна  и обединена Европа, да искаш да има трансконтинентално сътрудничество? Дори председателят на ПЕС Сергей Станишев гласува за СЕТА”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

Като основен приоритет в предизборната програма на ГЕРБ Цветанов посочи образованието. “Всеки родител иска да инвестира в образованието на децата си. В нашата програма залагаме на връзката между образованието и социалната помощ. Когато едно дете бъде принудено да се образова, можем да постигнем ефекта, който искаме да имаме в следващите години. Това е и мярка за справяне с безработицата. Трябва да насърчаваме връзката между бизнеса и образованието, защото липсват подготовени и образовани кадри, които да отговорят на нуждите на бизнеса”, обясни той.

Цветан Цветанов бе категоричен, че доброто управление на ГЕРБ, въпреки допуснатите грешки, не може да има алтернатива сред другите партии. “От 1999 до 2016 година най-големите нива на корупция са през 2014 година, когато управляваше БСП. И днес те излизат и говорят за обществени поръчки, направени при правителството на Бойко Борисов. Те не казаха нищо съществено. Това са фалшивите новини. Създават се внушения в обществото. В каква роля говори служебният премиер, при положение, че контролните органи не са се произнесли? Много политици искат да трупат политически дивиденти чрез омраза и разделение”, заяви още зам.-председателят на ГЕРБ.

Ако популизмът не бъде управляван, той може да завладее и преобърне цялата ценностна система, обясни председателят на ЖГЕРБ Ирена Соколова. „Там, където има популизъм, на заден план остават национално отговорното поведение и истинските ценности. Ние приемаме предизвикателството през следващата година темата за популизма да бъде доминираща. Две са основните ни послания – че знаем проблема и търсим решението му, и второ, че винаги сме на линия, за да може да изградим доверие у хората“, посочи Соколова.

„Жените са заели своето активно място в политиката и затова ГЕРБ има особена заслуга – имаме дами, които са кметове, депутати, общински съветници. В днешно време мястото на жените не е само у дома, а в активната политика, в обществения живот, там където се решават реалните проблеми“, каза  кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той подчерта, че случващото се в социалните мрежи, агресията и неграмотността сред младите трябва да са основен фокус на работа през следващите години. „Това, което ще посеем днес, ще е онова, което ще пожънем в бъдеще. Затова образованието, семейството и семейните ценности трябва да бъдат поставени в основата“ – категоричен бе кметът на Стара Загора.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн