Опан – малка община, която се бори все по-успешно за своето оцеляване

STZAGORA.NET
*
Кметът на Опан Генчо Колев отчете вчера пред медиите в Стара Загора успешно изпълнение през първата година от мандата на програмата си, с която беше избран начело на общината.

“Наследихме над 200 хиляди лева неразплатени задължения в община без ръководен състав, тъй като предишното ръководство освободи в последния си ден всички ръководни служители. Нямаше такъв случай в България. Тръгнахме от нулата – припомни кметът. – През 2016 г. обаче успяхме да разплатим задълженията и за пръв път в края на периода Общината приключи без дългове. Нещо повече – натрупахме 210 хиляди лева преходен остатък за настоящата 2017 година. Така че бюджетът, който приехме миналата седмица с 9 гласа “за” и 1 “въздаржъл се”, е бюджет на реалността. Досега Общината винаги е приемала бюджет с ясното съзнание, че парите от него са изразходвани още предната година. И такъв един бюджет само легализираше направените разходи. Сега рамката ни е 5,7 млн. лв., 45% от които са от местни приходи”.

През 2016 г. Община Опан е успяла да направи 4 големи ремонта на кметствата в селата Средец, Бял извор, Кравино и Столетово, последните две от които са били в много лошо състояние, разказа още кметът Генчо Колев. Сградният фонд ще продължи да се обновява постепенно и през следващите години. По улиците на 13-те населени места в общината са разстлани над 1500 тона инертни материали. Това са няколко километра улична пътна мрежа. Направена е пълна рехабилитация на над 1200 улични осветителни тела в 9 от селата, което е довело до два пъти по-икономично осветление. През следващите 10 дни ще бъде завършено уличното осветление и в оставащите 4 села.

За тази година са отделени средства отново за рехабилитация на уличната пътна мрежа и сградния фонд. Единственото основно училище в общината предстои да бъде преобразувано в Обединено училище (по новия образователен закон) – от първи до 10-ти клас, което ще дава възможност и за придобиване на професионално образование в областта на земеделието. Досега статистиката сочи, че от 10 ученици, завършили 8-ми клас в Опан, само двама продължават образованието си в Стара Загора. Общият брой на обучаващите се в общинския център е 110 души, 80% от които са от ромски произход. Всеки ден децата, посещаващи детската градина в Опан, и учениците от региона се вземат с общински транспорт от 12-те околни села, а вечер се връщат. Разстоянието за обиколка на населените места в цялата община е 130 км, като разходите се поемат под формата на делегирана държавна дейност.

Община Опан кандидатства за финансиране по европейски оперативни програми по два проекта – за смяна на водопровода в 8 от 13-те села и за цялостен вътрешен ремонт на училището, плюс строителството на спортни съоръжения. Пред първия от тях са възникнали спънки заради малкия брой на населението – около 3200 души в цялата община при огромна територия, и най-вероятно казусът ще се решава в съда. Общината има подготвени за внасяне напролет и на още два проекта – за рехабилитация на улици и тротоари.

В социалната сфера по проект “За достоен и независим живот” се обгрижват 30 потребители. 22-ма се ползват от безплатен обяд, като броят им ще расте, тэй като в общината мнозина живеят със средства под жизнения минимум, а много от възрастните хора буквално изнемогват.

Кметът на Опан се обръща за съдействие към всички, които могат да помогнат общинският център да се сдобие с аптека или поне дрогерия. В момента и за най-елементарните лекарства хората трябва да ходят до Стара Загора. Предлага се ползването на сграда с наем, ненадхвърлящ 100 лева месечно, като може да се работи дори през ден и по половин ден. “Ако някой отвори и остане поне 2 месеца, гарантирам, че ще се убеди, че това е рентабилно” – заявява Генчо Колев.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн