Как се посреща смяната на областния управител Георги Ранов в Стара Загора – реакция на трима политици: Емил Христов, Халил Летифов и Гергана Микова

STZAGORA.NET
*

Емил Христов, общински ръководител на ПП ГЕРБ в Стара Загора:
Служебното правителство развъртя метлата, вместо да организира предсрочните избори

Служебното правителство дойде с едни обещания, а се оказва, че прави точно обратното на това, с което заблуждаваше хората. Те трябва да подготвят честни избори. И да успеят да преведат държавата до момента, в който се образува редовно правителство. Започвам обаче да се безпокоя за това, дали изборите наистина ще бъдат честни, защото те дойдоха с обещанието, че няма да правят никакви излишни движения, че няма да се занимават с неща, които не влизат в задълженията и кръгозора на едно служебно правителство. А започнаха да сменят областните управители по незнайно какъв критерий.

Премиерът обяви, че ще смени тези, които по някакъв начин му се струват ненадеждни и за които той има съмнение, че не са почтени и че ще повлияят по някакъв начин на изборите. Но това са хора с репутация, известни на обществото. И да хвърлиш това нещо пред всички, означава, че ти имаш съмнения в тяхната честност и почтеност. Той вече ги изцапа.

Сега очакваме за всички онези, които са сменени, за всеки един да бъде казано какъв е. И или да бъдат дадени на прокуратурата, или служебният премиер да им се извини за това, което е направил. Не може с лека ръка да обявяваш, че някой е сменен, защото е непочтен. Непочтен ли е Георги Ранов? И защо е непочтен? Непочтени ли са другите областни управители, които бяха сменени? Нека премиерът да даде обяснение. Започват и едни други смени, разчиствания на лични сметки по различните министерства. Днес имах няколко срещи с хора от бизнеса – те са притеснени, че по този начин се блокират ключови министерства, ключови разплащателни агенции. Това вече не може да не предизвиква опасения, че по този начин се опитват по някакви други пътища да оказват въздействие върху хората за предстоящите избори. Там, където имат основателни съмнения, нека да ги поставят пред всички. Да знаем – ние, като общественост. Но там, където нямат, просто трябва да се извинят на хората. И да върнат нещата обратно.

Не познавам проф. Шошева, не знам с какво е по-добра и как ще се държи. Нека да видим. Но на нас като граждани на Стара Загора ни се дължи обяснение защо е сменен Георги Ранов и какви са съмненията в неговата почтеност за изборите. Досега са минали много избори и г-н Ранов по никакъв начин не е показал, че не може да му се има доверие. Напротив! Всички избори до този момент тук са минавали спокойно, били са успешни и справедливи.

Халил Летифов, областен председател на ДПС в Стара Загора: Червена, синя, жълта, бяла метла – трябва да приемем, че това е отживелица

Прочетох съобщението за смяната на областния управител инж. Георги Ранов, а честно казано, проф. Шошева не я познавам. Надявам се Служебното правителство да е мотивирано добре. Но щом са преценили така, а президентът им е гласувал доверие, предполагам, че са намерили своите достойни мотиви за тази смяна. Пред обществото това трябва да изглежда убедително. Просто една смяна – ей така, защото от някоя политическа сила така са решили – трябва да забравим този подход! Хората изрично казаха, че нямат доверие в подобен подход. Червена, жълта, синя, бяла метла – трябва да приемем, че е отживелица. От служебното правителство се очаква да гарантира едни прозрачни и честни избори, които да дадат легитимност на следващия парламент и на следващата власт. Ние от ДПС сме видели досега от инж. Ранов едно професионално отношение при консултациите. Ще бъде некоректно, ако кажем нещо друго. Очакваме да видим мотивите за смяната на областния управител, какво я продиктува.

Гергана Микова, регионален координатор на НФСБ в Стара Загора:
Назначение получи поредният участник в инициативен комитет, подкрепил президента

Изненадана съм от това, че досегашният областен управител инж. Георги Ранов запази мълчание. Виждам, че аргументът на правителството, с който освобождава него и другите му колеги, е това, че освободените щели да участват под една или друга форма в изборите. А той е заявил – не от първо лице го знам, разбира се, че няма да участва – нито в листи, нито по какъвто и да е начин. Така че това е първото нещо, което ме озадачава. Второ, не познавам тази дама, която беше назначена за нов областен управител, така че не мога да говоря за нейните професионални качества. Но от друга страна тя е поредният човек, който всъщност е бил в инициативния комитет на Румен Радев, и сега получава някакво назначение. А това от своя страна е поредният път, в който имаме доказателство, че се следват заветите на БСП, очевидно. И се назначават хора, които са приближени към тази политическа партия. Това на този етап е единственият ми коментар.

Още по темата:
Покойният Велко Вълканов: Служебното правителство трябва да е политически неутрално и да не обслужва интересите на една или друга партия
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн