Накити, спасени от „Мини Марица-изток“, отиват на изложба във Виена

STZAGORA.NET
*
Сребърни и златни накити, открити при финансирани от „Мини Марица-изток” ЕАД спасителни археологически разкопки, ще участват в международна изложба в Kunst-Historisches Museum (Музеят за изкуство и история) в австрийската столица Виена. Изложбата е посветена на „Металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров”. Българското участие се организира от Националния археологически институт с музей при БАН. Археологическият музей “Марица-изток” ще участва в експозицията заедно с други български музеи. Изложбата ще бъде в отговор на гостуващата от Австрия изложба на съкровището от Нант Сен Миклош в НАИМ-БАН.

Първите спасителни разкопки на територията на енергийния комплекс „Марица-изток“ започват през 1960 г. с началото на минно-изкопните дейности. Десетилетия наред „Мини Марица-изток” ЕАД дава своя принос за съхраняването на паметта за отминали хилядолетия. Изземването на въглищата започва едва когато през терените са минали археолозите и са събрали артефактите, останали от древни времена. Уникалните находки от тези спасителни археологически експедиции са обработени и експонирани в Археологическия музей „Марица-изток” в Раднево.

През своето 25-годишно съществуване Археологическият музей “Марица-изток” развива интензивна дейност. Проведени са 8 научни конференции, 40 изложби, регистрирани са солиден брой паметници на културата – над 350, в това число надгробни могили, некрополи, открити селища и селищни могили, ямни комплекси, крепости, базилики. Проучени са над 70 археологически обекта. Фондът на музея разполага с предмети от обекти в землищата на градовете Гълъбово и Раднево, и на селата Медникарово, Искрица, Полски градец, Мъдрец, Главан, Знаменосец, Староселец, Ковачево, Гледачево, Овчарци, Помощник, Сърнево, представящи развитието на района от 6 хилядолетие пр.Хр. насам.

През 2016 г. „Мини Марица-изток“ финансира с 265 000 лева извършването на спасителни разкопки пред фронта на минните дейности в рудниците “Трояново 1″ и “Трояново-север”. Проучени са надгробни могили в близост до селата Трояново и Полски Градец и два многослойни обекта, разположени в землищата на Полски Градец и Овчарци. Сред находките е златна висулка от накит и фрагмент от оръдия на труда от обсидиан. Това е минерал, много по-твърд от кремъка, рядко срещан в региона.

Корпоративната социална отговорност на „Мини Марица-изток” ЕАД е обвързана с ценностите за устойчиво развитие. Дружеството се стреми да подобри стандартите за работа, за социално развитие, за опазване на околната среда, както и за подобряване на стандарта на живот. „Мини Марица-изток” ЕАД се отнася с отговорност към обществото и институциите не само на територията на областите, на които е разположено Източномаришкото находище, но и към национални каузи.

#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн