138 старозагорци вече са платили онлайн местни данъци и такси, системата работи от седмица

STZAGORA.NET
*
В Община Стара Загора днес секретарят Делян Иванов, главният финансист Цанка Ганева и началника на “Местни данъци и такси” Иван Иванов представиха новата услуга – онлайн плащане от страна на гражданите на задълженията им към общинския фиск посредством виртуален ПОС-терминал. Услугата е достъпна от седмица и вече е използвана от 138 собственици, които са платили задължения за общо около 10 000 лв. Нововъведението е особено ценно за старозагорци в чужбина, които досега са плащали по банков път.

Плащането става през сайта на Община Стара Загора, който се намира на следния адрес: http://www.starazagora.bg/

На илюстрацията е отбелязано с червена стрелка къде се намира иконата за вход в системата. Кликването върху нея отвежда в страницата за регистрация на потребител http://mdt.starazagora.bg/frmPotrebitelskiPanel.aspx

Извършва се стандартна регистрация с попълване на изискваните данни – имена, адрес, имейл и прочие. Системата изпраща на посочения мейл код за достъп (парола), чрез който се влиза, за да се извърши разплащането.

Важно е това, че диалоговият прозорец за извършване на самото плащане е онзи стандартен и добре познат екран, който от години се използва за уреждане на сметките за ток, мобилни телефони и други задължения (на последната снимка).

На най-често поставяния въпрос от собствениците на коли – а какво да правим, след като за минаване на технически преглед изискват бележка за платен данък на колата, г-жа Цанка Ганева отговори, че всички пунктове за технически прегледи са свързани със системата и виждат има ли платен данък. Много малко са случаите, в които наистина е необходим хартиен документ, но Общината има готовност да го издаде на всеки, комуто е нужен такъв.

Това е поредната електронна услуга за гражданите, която разкрива Община Стара Загора, след въведените електронен прием за детските ясли, градини и първокласниците, посочи Делян Иванов.

През 2017 г. размерът на местните данъци и такса битови отпадъци за жителите на общината остава непроменен. Очакваме активност и отговорност към един от основните приходоизточници на бюджета на Община Стара Загора. Местните данъци и такси достигат 40 млн. лв. и формират 90% от приходната част на бюджета на общината, уточни Ганева. По думите й, събираемостта на налозите за текуща година достига близо 90 на сто. Общината използва всички начини за събиране на вземанията си от физически и юридически лица, но през последните години доброволната събираемост се увеличава.

През 2017 г. се очаква в общинската хазна да влязат около 7 млн.лв от собствениците на автомобили, 6,280 млн. лв. от данък върху недвижимите имоти и над 9,5 млн.лв от такса битови отпадъци.


*
Сроковете за плащане на данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и такса за битови отпадъци са следните:

* Първа вноска – до 30 юни;
* Втора вноска – до 31 октомври.

На предплатилите целия годишен размер на задълженията в срок до 30 април се прави отстъпка 5 на сто.

Плащания в брой и чрез ПОС-терминални устройства се приемат в паричните салони за местни данъци и такси на следните адреси:

І. ПАРИЧЕН САЛОН “ЦЕНТЪР”
Адрес: бул. ”Митрополит Методи Кусев” № 35 /срещу Операта/
Телефон: 622 613

ІІ. ПАРИЧЕН САЛОН “ЦЕНТЪР – ФИРМИ”
Адрес: бул.”Митрополит Методи Кусев” № 5
Телефон: 601 161

ІІІ. ПАРИЧЕН САЛОН “ИЗТОК”
Адрес: ул.”Ангел Кънчев” № 70
Телефон: 264 027

ІV. ПАРИЧЕН САЛОН “ЗАПАД”
Адрес: бул.”Цар Симеон Велики” № 28 /блока на бившия Кореком/
Телефон: 646 076

От началото на 2017г. Община Стара Загора предлага и услугата „електронно картово плащане“ директно на сайта на Община Стара Загора през поратала за проверка на задълженията за местните данъци и такси на адрес http://mdt.starazagora.bg.

За безкасови/банкови/ плащания банковата сметка е:
Титуляр ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА
„УниКредит Булбанк“ АД
BG 62 UNCR 7000 8422 2363 84
BIC UNCR BGSF

Код за вид плащане:
44 14 00 – Окончателен годишен /Патентен/ данък
44 21 00 – Данък върху недвижимите имоти
44 23 00 – Данък върху превозните средства
44 24 00 – Такса за битови отпадъци
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн