Теодора Крумова, председател на РИК – Стара Загора: Машинното гласуване е добро само по себе си, притеснява ме форсираното му въвеждане

STZAGORA.NET
*
“Само по себе си машинното гласуване е добро като вариант, но все пак ми се струва, че ако бъде въведено толкова бързо във всички избирателни секции за предстоящия парламентарен вот, би довело до затруднения. Не за друго, а защото не знам дали ще има достатъчно време да бъдат обучени секционните комисии”. Това коментира вчера пред медията ни Теодора Крумова, която понастоящем е единствената кандидатура за председател на РИК – Стара Загора, а на предходните избори за президент и вицепрезидент също оглавяваше комисията.

“Онези от избирателите, които миналата есен гласуваха машинно на изборите за президент и вицепрезидент, дадоха добри отзиви за този нов начин за регистрация на вота им. Казаха, че им е било лесно и бяха доволни от това, че се пести време. Но според мен нещата в момента се случват много екстремно и може би това ще затрудни нашата работа. Някои от комисиите, в които имаше машини на предишните избори, имаха затруднения, други – не. Но като цяло машините бяха използвани в не много голям процент.

При сегашното бързане се страхувам от възникването на проблеми. Но ще положим всички усилия, а и се надявам хората да успеят да се справят. Машината не е трудна за работа – нито за гласуване, нито за обслужване. Голям плюс е това, че след края на изборния ден резултатите се броят автоматично и вотът бързо се отчита, като се вади разпечатка с готовия резултат за секцията. Няма го традиционното ръчно броене.

Личното ми мнение е, че в машините няма нищо лошо, даже напротив. Много хора бяха ентусиазирани от появата им. Леки притеснения изказваха само по-възрастните избиратели”, добави Крумова.

Тя уточни, че след назначаването от страна на ЦИК на новата Районна избирателна комисия, първото ни заседание ще бъде в събота, от 14:00 часа. “На него очаквам да обсъдим технически и обслужващи въпроси като начина и местата за обявяване на решенията ни, ще имаме ли сътрудници или не в помощ на РИК (имаме право на петима сътрудници и двама експерти), и други подобни”, заключи Теодора Крумова.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн