Екипът на Зелени Балкани подхранва бедстващи пеликани на язовир “Розов кладенец”

STZAGORA.NET
*
Преди дни в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани получихме сигнал за умиращи пеликани на язовир “Розов кладенец”.

След кратко съгласуване с РИОСВ и ОДБХ Стара Загора поехме на път, за да огледаме обстановката. Групата, състояща се от представители на екипа на Центъра и стажанти, част от проект „Студентски практики“ на МОН, носеше със себе си почти 20 килограма риба.

Пристигнахме на мястото, където картинката беше наистина потресаваща. Почти целия язовир бе замръзнал. В едно малко петно вода изброихме 35 живи къдрави пеликана и още 60 броя кафевоглава потапници, 300 броя лиски 220 броя голям корморан 16 броя малък гмурец 6 неми лебеди 22 сиви чапли. Но, за съжаление имаше и 14 умрели къдроглави пеликана.

И така, разположихме колата в близост до язовира и извадихме рибата, която слава Богу, бяхме взели с нас. Още при хвърлянето на първите риби във водата всички пеликани, някои от които във видимо лошо състояние, се събраха накуп в близост до нас. Рибата за секунди беше пометена от гладните диви птици.

И така планираме подхранване на изгладнелите пернати поне още 3-4 дни, като към менюто следващите дни включихме и витамини за подсилване.

Все още се очакват официалните резултати на взетите по-рано проби от оторизираните ветеринарни власти от единия от умрелите пеликани. Каквото и да покажат резултатите, обаче, екипът ни ще продължи да се грижи за изгладнелите птици, докато те не съберат достатъчно сили и не отлетят или времето не стане по-благосклонно към тях, водите на язовира се разтопят и пеликаните имат достъп до рибата в него.

Розовият пеликан е една от най-редките птици в Европа. Той е защитен вид и популацията му е критично застрашена.

Христина КЛИСУРОВА,
ветеринарен лекар
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн