Квартал “Бедечка” ще е парк, компромисно остават 8 сгради

STZAGORA.NET
*
На състоялото се снощи обществено обсъждане на проекта за изменение на действащия Общ устройствен план на Стара Загора на територията на кв./парк “Бедечка” станаха ясни няколко неща:

1. Всички сгради в северозападния край на “Бедечка”, които са с издадени строителни разрешителни, ще бъдат построени.

2. Цялата останала територия се запазва за парк. Предстои детайлизирането й в Подробен устройствен план. Южната част около стадион “Химик” е предвидена също за озеленяване и спортно-рекреационни дейности.

3. Бъдещият парк “Бедечка” е несъвместим с преминаването през пешеходните му алеи на продължението на ул. “Августа Траяна” в посока изток. Връзката към кв. “Самара-3″ ще се осъществява както и досега покрай “Кауфланд”.

4. За туширане на съществуващото напрежение сред собствениците на имоти в кв.”Бедечка”, което се видя и снощи, трябва да започнат преговори с тях за обезщетяването им по начин, който да не остави недоволни страни.

Изводите, които могат да се направят, са следните:

А. Запазването на “Бедечка” като парк и отказването от пробива на “Августа Траяна” означава, че Стара Загора няма да расте на североизток, каквито намерения имаше по-рано. Дано все пак започне да расте в някаква посока, защото гъстотата на застрояване в центъра приема все по-обезпокоителни размери.

Б. Ако собствениците на имоти не склонят да приемат адекватни компенсации и се проточат безкрайни съдебни дела, патовата ситуация в “Бедечка” ще остане задълго, заедно с пущинака и боклуците.

В. Ако не намерим средства за облагородавяне на “Бедечка”, тази зле поддържана през годините обширна крайградска територия, превърнала се още днес на места в непроходима джунгла, ще продължи да е загубена за града, вместо да му е от полза. Слабата посещаемост на парка на свой ред ще продължи да обезсмисля отделянето на средства за него. С времето този порочен кръг ще породи негативна обществена реакция. Ще започнем да се питаме защо търпим това му състояние. Не че и сега не го правим (видно от позициите на уважавани старозагорци като Стефан Шоселов и арх. Веселин Беров), но все още у мнозина е жива надеждата, че избуялата там зеленина, толкова красива напролет, може да бъде спасена. Няма лошо, нека да опитаме. Потърпевши са само собствениците – дано да има какво да получат в замяна.

Г. Лесно е да предположим, че осъзнаването на тези дадености вероятно ще доведе в бъдеще до нови актуализации на ПУП-а на “Бедечка”. Но те трябва да бъдат съобразени с пълно и безусловно съобразяване със съществуващата и паспортизирана растителност. При строителството на досегашните кооперации не видяхме това да се спазва. Ако “Бедечка” остане парк само на хартия и не поеме обществени рекреативни функции в частта си от ул. “Ив. Вазов” до реката, площта му рано или късно ще продължи постепенно да се урбанизира. При положение че се стигне дотам, отделни сгради, и то не по-високи от два етажа, трябва да се позиционират прецизно само на онези места, където няма ценни дървесни видове.

Д. Както неведнъж сме изтъквали, истинската природна ценност в “Бедечка”, която за разлика от останалата част на парка се използва активно за отдих от старозагорци, е уникалната жива екосистема по източния бряг на реката, по екопътеката от “Самара-3″ до езеро “Загорка”. Тя трябва да бъде запазена на всяка цена. Досегашният ПУП не предвиждаше това, което беше голям негов недостатък. Стотици УПИ-та бяха подредени плътно едно до друго в безкрайни редици, включително до самото речно корито, без никакво чувство за екология и отговорност към природата. Непостижимо за разума е как при разчертаването на досегашния ПУП не сме се замислили, че като придобиваме площ за няколко къщи вповече край реката, губим нещо много по-ценно, което се ползва от целия град.

Накратко – паркът винаги е за предпочитане, ако мислим дългосрочно. Но дано вместо с красив парк да не останем и следващите 50-60 години само с крайградски пущинак в досегашния му неугледен вид. Новият проект, ако не се намерят средства за изпълнението му, няма да е нищо повече от красиви линии върху бяла хартия. Големият въпрос е имаме ли ресурса да направим от “Бедечка” истински парк, или ще преминем по неволя към точки “В” и “Г”.

Максим Добрев
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн