Как старозагорци коментират встъпителното слово на президента Румен Радев в Народното събрание

STZAGORA.NET
*

О.р. ген.-майор Димитър Димитров:

Румен Радев е войскови генерал и ще настъпва, без да приказва много

Намирам словото на президента за напълно адекватно към настоящата ситуация в България, Европа и света. По отношение на изказалите се след това, че са засегнати от някои негови думи, мога да кажа едно: Когато излезеш на сцената, не мисли, че всички ще ти ръкопляскат. Нормално е да има таква, които ще роптаят. Те и преди през цялото време викаха срещу него, но накрая се получи 60:40, нали? Глупаво беше да става онзи старозагорец (Гроздан Караджов от РБ – бел. ред.) със сравнението, че една партия го е издигнала на раменете си. Тази партия няма 60% електорална подкрепа. БСП няма и 20%. Подкрепиха го много хора, включително и от ГЕРБ.
По отношение на външната политика мога да направя сравнение между Радев и досегашния президент. Плевнелиев бил ястреб за Путин. Може и да се е мислил за ястреб, но се съмнявам, че Путин го приемаше даже за комар. Радев със сигурност няма да се прави на ястреб. И аз съм учил и в Русия, и в Америка. Но това не ме прави шпионин нито на едните, нито на другите. Радев е стабилен. Ясно каза, че няма да се занимава с историята. Гледа напред, не назад. И всеки ден ще прави по нещо ново, ще настъпва. Защото е свикнал не да приказва, а да върви напред. И защото е генерал от армията, а не от жълтите павета.

Енчо Енев, общественик и политически коментатор:

Ще покаже пробългарска позиция и рейтингът му ще се вдигне още с първите му стъпки

Речта на ген. Радев беше изключително точна и балансирана. България, разбира се, няма къде да мърда в момента и ще стои в НАТО и Европейския съюз, но процесът вероятно ще бъде обратен: преди ние да решим да излезем, те ще се разпаднат, според мен.
Президентът беше леко притеснен, което е нормално в случаи като този. Но това не беше причина да го репликират или някои да излязат. Тези, които излязоха, между другото не представляват никаква социална ценност. Гроздан Караджов, който беше главен секретар на Министерството на транспорта и съобщенията, сега е един от най-богатите хора, а се прави на голям демократ. Че и акъл дава.
В репликата на Радев за оставащата една седмица на Народното събрание нямаше нищо обидно. Просто го провокираха от залата, което показа липса на политическа култура у някои депутати. Да говорят в момента, в който говори новоизбраният президент, това показа, че не уважават самата президентска институция, която е един от стълбовете на държавността у нас.
Мисля, че ген. Радев няма да се поддаде на никакво политическо влияние. Мисля и че ще отстоява националния интерес – омръзна ни все да ни казват отвън какво да става. Ще направи всичко възможно да покаже пробългарска позиция и ми се струва, че много скоро рейтингът му ще се вдигне.

Таньо Клисуров – поет и общественик:

Президентът очерта балансирано основните насоки, в които ще работи

Най-важните акценти, които Румен Радев направи, са всъщност и най-важните проблеми на България: социалното неравенство, съдебната система и нейната неосъществена реформа, корупцията, връзката между външната и вътрешната политика, както и проевропейската насоченост на България, но, разбира се, като се има предвид и подобряване на отношенията с Русия.
Реакцията на парламентарните групи не ме изненада. Много добро впечатление ми направи Бойко Борисов с поздравителните си думи. Той много добронамерено пожела успех на Румен Радев и изрази надежда, че ще бъде добър президент. Някои изказаха мнение, че Румен Радев е неопитен в политиката и че това ще му попречи, поне на първо време. Но се сещам, че г-н Плевнелиев също дойде като бизнесмен в Президентството и точно тези, които сега упрекват в неопитност Румен Радев, са хората, които навремето подкрепиха Плевнелиев.
Разбира се, в едно встъпително слово не може да се каже много, но могат да се очертаят най-важните насоки и президентът го направи. Той предпазливо “пипа” по темата за Русия – очевидно иска да балансира, но въпреки всичко се надявам да има някакво затопляне. Смятам, че в бъдеще нашите връзки трябва да бъдат по-близки.

Методи Губеров, общественик:

Вижда ми се разумен човек, дано да запази ориентацията на България

Речта на новия президент определено ми допадна. Тя беше балансирана и засегна почти всичко от обществено-политическия ни живот. Много умерена беше и даде сигнал, че ще се търсят мостове между ляво, дясно и център. И въпреки че не съм от гласувалите за Румен Радев, искрено му желая да успее. И най-вече да запази ориентацията на България. Да внесе повече разум в политиката на Президентството. И, разбира се, да успее да се еманципира, защото не толкова той ще търси съветите на БСП, колкото БСП ще му налага определени политики в неговия 5-годишен мандат.
Румен Радев ми се вижда разумен човек и се надявам това да не е маскировка. Очевидно нацията ни се нуждае от обединение. Очевидно ще трябва да си преосмислим отношението и към света, и към съседите, и към великите сили. И без съмнение трябва да бъдем авторитетно присъстваща европейска държава на политическата сцена. Нищо, че сме малки. Ние сме на много важен кръстопът. И не е вярно, че великите сили не се интересуват от нас. Точно обратното: следят непрекъснато какви са нашите ходове и точно поради тази причина не е необходимо да правим резки завои.
Пожелавам успех на Румен Радев, стискам му палци и се надявам България да бъде по-силна с него като президент. Речта му ще бъде скоро забравена, ще съдим само по неговите стъпки, и най-вече по първата – съставянето на служебното правителство. Дали ще заложи на тяснопартийни кандидати, или ще разгърне ветрилото и ще покаже, че наистина е за единение на нацията.

Гергана Микова, общински съветник, регионален координатор на НФСБ:

Нямаше нужда от такава дълга и обстоятелствена реч

Определено не покри очакванията ми. Надявах се да отговори накъде смята да води България. А той не го направи. Даде само констатации, които ние всички виждаме. Да не говорим, че никак не беше добре начинът, по който обиди Народното събрание. Все пак ние сме парламентарна република. Смятам, че това беше гаф. Затова и нашата парламентарна група напусна залата.
Изгледах всичко отначало докрай и смятам, че нямаше нужда от такава дълга и обстоятелствена реч, която на всичко отгоре не беше конкретна, а просто представляваше една моментна снимка, видяна през неговите очи. След като е дал заявка, че ще бъде обединителна нацията, не трябва да говори с думите, които сме свикнали да чуваме от речите на една определена политическа сила. В предизборната ситуация, в която реално вече сме, това не обединява, а разединява.

Халил Летифов, областен председател на ДПС в Стара Загора:

Засегна всички теми, даде заявка за надпартиен консенсус

По онова, което очаквахме да чуем – какви са приоритетите на президента, смятам, че ген. Радев днес даде нужните отговори. Първите и най-важните са по отношение на ориентацията и членството на България в двете основни институции – Европейския съюз и НАТО. Той потвърди този ангажимент. Нямахме съмнение, но това беше важно да се декларира пред Народното събрание. След това видяхме, че той се е подготвил сериозно по всички проблеми, които съществуват в обществено-политическия и битовия живот.
Другата заявка, която успях да разчета, е, че Румен Радев ще търси надпартиен консенсус в работата си с парламента. Имаме нужда точно от такъв подход. Очакваме, че няма да се прави външна политика някъде извън пределите на страната, и че няма да се конфронтира с политически субекти, особено тези, които са получили доверието на хората. Това би означавало, че ще работи за една наистина стабилна страна.

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн