В Стара Загора: Брикети няма, дървата свършват до седмица

STZAGORA.NET
*
Наша проверка показа, че в най-големия студ тази зима по складовете за отоплителни материали в Стара Загора ситуацията никак не е оптимистична. Брикети няма, а дървата дори и в най-големите складове ще са налични за не повече от седмица оттук нататък. Причината за това е, че по време на обилен снеговалеж като сегашния дървосекачите не могат да работят, а и планинските участъци стават непристъпни за камионите и складираните количества дърва не могат да бъдат извозени. Така от 27 декември насам в Стара Загора не е влязъл нито един камион с дърва.

Източномаришките брикети остават най-търсеното твърдо гориво, но поради нередовната работа на гълъбовската Брикетна фабрика последните камиони, и то единични, са дошли през декември и са били разграбени за броени дни.

“За вече близо два месеца – от 18 ноември досега, сме получили само 24 тона брикети с един камион. Това е смешно количество при положение, че сме продавали по стотици тонове брикети на месец преди време. Естествено, свършиха за два дни – обясни Евгений Брацов от “БИМЕД-Иванка Брацова” – големия склад на ул. “Армейска”. – Същата е ситуацията и при другите колеги в Стара Загора. При всички дойде само по един камион през последните 2-3 месеца. Стотина тона общо за цял град като Стара Загора са нищо, при положение, че това е количеството, което се продава за десетина дни само от един търговец. Конкуренти сме, но поддържаме връзка помежду си и сме наясно какво има в града. А в същото време търсенето на брикети не е спряло нито за миг. И тъй като ние посрещаме крайния потребител, хората нас ругаят, че така необходимите им брикети липсват. Дърва все още имаме, тъй като се бяхме запасили, и ги даваме по 165 лева на тон – меше, нарязани и нацепени, готови за употреба. Но ако продължи да няма нови доставки, и ние ще ги свършим до седмица”.

Мерено на кубик, при различните търговци в Стара Загора дървата са по 65-70 лв. Транспортът се осигурява от търговеца и се заплаща отделно между 7 и 15 лева в рамките на града. За онези, които ползват дърва само епизодично, са подходящи 20-килограмовите гаци (мрежести чували). Качват се лесно в багажник, нацепените дърва в тях са сухи и качествени, тъй като се съхраняват под навес, но и цената им е луксозна – по 5 лв. на чувал, което се равнява на 250 лева за тон.

За специалните котли се продават без ограничение пелети. В наличност има иглолистни разпалки по 2.50-3 лв. при различните търговци, както и екобрикети, които се използват за същата цел.

Успокояващо е единствено това, че поне засега в Стара Загора няма проблеми с въглищата. Те са вносни, донбаски. Цената на чувал от 35 кг в цитирания склад е 13.60 лв., с малки вариации при различните търговци. Това е нова цена, като старата от 13.40 лв. скочи леко малко преди Нова година. Търговците с опит предупреждават, че до края на отоплителния сезон се очаква поне още една корекция нагоре в цената на въглищата заради затруднените доставки.

Наблюдението на търговците е, че старозагорци не се презапасяват с твърдо гориво, а разчитат на наличностите в складовете – вероятно по финансови причини. Вземат от 1 до най-много 10 чувала въглища и до 3 тона дърва.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн