Срокът за разговорните устройства изтече. Ще има ли спрени асансьори?

STZAGORA.NET
*
В Стара Загора монтират уредби за по 200 лв., СИМ-картата се плаща по 6 лв. с ДДС месечно
*
Според Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите, приета през 2014 г., до 31 декември 2016 г. всички асансьори в Българя трябваше да бъдат оборудвани с аварийни алармени устройства, позволяваши осъществяването на двустранна разговорна връзка между кабината на
асансьора и лицето, което извършва аварийно обслужване на асансьора. Ползвателите имаха период от 2 години да изпълнят изискванията. Този срок изтече. Но монтирани разговорни устройства няма.

Какво следва сега? Ще се спират ли асансьорите, които не отговарят на поставеното условие, или не? Потърсихме отговор на този въпрос, като се свързахме и разговаряхме с лица и институции, имащи думата по темата.

Нели Карипова – главен директор на ГД “Инспекция за държавен технически надзор” към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) – София, се позова пред медията ни на категоричността на Наредбата, че при направен преглед, който е констатирал липсата на монтирано алармено разговорно устройство, асансьорът трябва да се спре от експлоатация. За целта не е необходимо допълнително разпореждане по места “Това е нормативна база, която трябва да се спазва от всеки инспектор” – заяви Нели Карипова. Тя съобщи, че първият неизряден асансьор в София е бил спрян на третия ден от новата година.

Разговаряхме и с представители на 4 фирми, лицензирани за поддръжка на около 3000-те асансьора в Стара Загора. От “Велев лифт” отговориха, че в момента монтират разговорни устройства на цена около 250 лева. Отнема им по час-два на асансьор. Не са малко обаче входовете, които трудно събират парите и нямат готовност за поръчването на такъв монтаж.

От “Лифт вертикал” обясниха, че проверките на асансьорите в жилищните сгради в Стара Загора се извършват от местна частна инспекция, често заедно с проверяващи от Пловдив, които обикалят на място по избор или по време на годишните профилактични проверки, и налагат глоби в случай на констатирано нарушение. Понякога се разминава с устна забележка неизправността да се отстрани до следващата проверка, като специално за разговорните устройства се оставят оферти на клиентите. В момента монтират на цена 200 лв. с включен труд. Използват два модела устройства според вида на асансьора – с микропроцесорно или релейно управление. СИМ-картите стрували по 6 лева с ДДС на месец. “Това ни се налага от ЕС, но никой не знае какво ще стане в държавата” – коментираха от фирмата.

В ЕТ “Петров”, която поддържа 50-60 асансьора в Стара Загора бяха откровени: те лично не са слагали до момента разговорни устройства. Не знаят и техни колеги да са правили такъв монтаж. “Решението не зависи от нас, а от клиента. Като не искат, какво да правим? Трябва ние да ги плащаме” – обясниха. Задължително се изисквало с такива устройства да са снабдени само новите асансьори, които се пускат в действие. Според тях, както и според на практика всички ползватели на асансьори, допълнителни разговорни устройства не са необходими, тъй като хората, включително и децата, имат лични джиесеми, които вършат същата работа. Досега в Стара Загора няма спрян асансьор за разговорно устройство, тъй като условието не е свързано с безопасността на съоръжението, казаха от ЕТ “Петров”, и се явява само като екстра. Но се очаква нередовните асансьори да бъдат спирани на поредния им годишен преглед след писмено заявление от домоуправителя на клиента.

Друго изискване на наредбата – за наличието на аварийно осветление в кабината, обаче се изпълнява повсеместно. Така в случай на спиране на тока LED-лампата в асансьора преминава автоматично от 8 или 5 вата на акумулаторно захранване с 1 ват мощност в продължение на 1 час, което е напълно достатъчно като светлина, за да се види номерът на поддържащия техник и да му се позвъни от блокираните в кабината граждани.

“Приказваме постоянно с клиентите за парите – дали сме им необходимата информация, но едни казват, че ще заделят средства, други – не. Не знаем как ще стане. Чуваме, че ще се спират асансьори. Но цялата работа е недообмлислена, всичко това е нереалистично. Няма гаранция, че монтираните устройства ще просъществуват. И ние нямаме поглед още какво ще става. Всичко се диктува от София. Вместо да мислят за нещо, което е за безопасността, те мислят нови и нови глупости” – казаха директно от ЕТ “Костра”. По техни данни Сдружението на частните асансьорни монтьори в България е внесло петиция до Омбудсмана на републиката Мая Манолова за преразглеждане на наредбата. “На репликите от страна на живущите, че асансьорите са си тяхна собственост, им отговаряме, че и колите са тяхна собственост, но при нередовност се спират” – казаха от фирмата.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн