Община Казанлък чества 139 години от Освобождението на града и от боевете при Шипка-Шейново.

STZAGORA.NET
*
В двора на Девическия манастир „Въведение Богородично“ казанлъчани почетоха днес паметта на воините от Руската армия и Българското опълчение, дали живота си в тежки боеве с османските орди през зимата на далечната 1878 г.

„Зад тази дата остават вековните теглила и мъки на българина, понесъл това изпитание, но запазил своя род, език, достойнство и вяра!“, каза в словото си Мариана Ибришимова от Исторически музей „Искра“.

Заедно с кмета Галина Стоянова в мразовития неделен предиобед пред Паметника на загиналите за освобождението на града се събраха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, отслужил преди това литургия за годишнината в храма на манастира, областният управител инж.Георги Ранов, председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, общинското ръководство и общински съветници, представители на патриотични организации и културни институти и училища, много граждани. Те бяха поздравени с кратък рецитал от малките възпитаници на Мая Стоянова, ръководител на Школата по художествено слово към народно читалище „Искра-1860“.

В историческия двор на Светата обител, приютила ранени след опустошаването и опожаряването на Стара Загора от армията на Сюлейман паша, Старозагорският митрополит Киприан отслужи заедно с казанлъшки духовници заупокойна молитва в памет на загиналите.

Членовете на Регинален клуб „23-ти пехотен Шипченски полк“ към Национално дружество „Традиция“ застанаха в почетен караул пред паметника на загиналите воини.

Утре честванията ще продължат с поклонение и полагане на цветя пред Паметника на победата в с.Шейново и заупокойна молитва в храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка.

#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн