Старозагорският депутат Димитър Танев: Реформаторският блок предлага по-справедлива скала за разпределение на партийните субсидии

STZAGORA.NET
*
Реформаторският блок внесе за разглеждане в Народното събрание законопроект за изменение на Закона за политическите партии, в който е включен механизъм за намаляване на партийната субсидия чрез регресивна скaла. Предложението коментира за медията ни депутатът от Старозагорския избирателен район Димитър Танев:

- Нашата цел е партиите да бъдат финансирани по прозрачен начин, за да не са зависими от корпоративни плащания и икономически кръгове. Защото законът ще намали средствата като цяло във всички политически партии и ще позволи трайно уреждане на въпроса чрез регресивна скала. Тя ще осигурява възможност на партиите да функционират, тъй като до 150 000 гласа ще получават по 11 лева на глас, а на всеки следващи 100 хиляди гласа – с 1 лев по-малко.

Ние слагаме таван – над 1 млн. гласа да не се получава партийна субсидия. Което е напълно достатъчно партиите, включително големите – ГЕРБ, БСП, ДПС и т.н., да водят нормална дейност. Но без да бъдат лихвари, без да правят натрупвания, които да прехвърлят в края на годината за следващата.

Мисля, че това е един механизъм за много справедливо разпределение. Защото ако се приеме повсеместно намаляване, тоест всяка партия да получава по 5 или 6 лв. на глас, представете си например една партия, която има примерно само 150 000 гласа, с 6 лв. субсидия би получила 1 милион лева. Тази сума, ако бъде разпределена по цялата страна, не бих казал, че ще е недостатъчна, но няма да може да покрие издръжката на партийно-политическата работа във всичките 300 общини.

По силата на така предложената от нас регресивна скала на разпределение големите партии ще получават субсидия с таван до 6 милиона лева, което е в пъти по-малко от досегашната. Ние считаме, че тези средства са напълно достатъчни. Защото ГЕРБ, БСП, ДПС и т.н. харчат годишно около 3-4 милиона лева за своята дейност и около 2 милиона за избори, в изборна година. Това са усреднени данни. Така направена, субсидията дава възможност от една страна да поддържат партийната си дейност, но от друга – да нямат натрупвания, да не си купуват офиси или скъпи автомобили, или пък да са лихвари.

При миналото внасяне на законопроекта бяхме предвидили и невъзможност на политическите партии да купуват недвижими имоти. Помним случая с мандатоносителя на НДСВ Весела Драганова, която си купи една сграда на бул. “Мария Луиза” в София, и тази сграда, доколкото знам, е продадена миналата година за много пари. Не мисля, че е правилно с бюджетни средства да се купуват сгради, които след това да остават за лично ползване. Ако се закрие партията – какво се случва?

Този път именно заради това ние получихме подкрепа от Патриотичния фронт. Аз очаквам и ГЕРБ, и БСП сега да се вслушат в разумното предложение. Народът каза, че има желание да се намали партийната субсидия, а ние предлагаме механизъм, по който да стане това, без да се ограничава нормалната политческа дейност, в нормални размери. Без партиите да правят дарения от по стотици хиляди лева.

Има и паралелни предложения от колеги за фиксирано намаление на субсидията, но според нашето парите ще се разпределят по справедлив начин – от малките партии се взема по-малко, от големите – повече. Така мисля, че е добре, правилно, и достатъчно, за да се върши работата. След Нова година, ако има желание у колегите да минат тези текстове, това може да стане до края на работата на този парламент. Нашето предложение е изменението в закона да влезе в сила от 1 януари.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн