Старозагорският народен представител от ГЕРБ Маноил Манев: Новите реалности налагат по-различни схеми за охрана

STZAGORA.NET
*
Както вече многократно отбелязвам, схемите на тероризма се променят с всеки изминал ден. След атентатите в Париж, Брюксел и Ница сега вече говорим за Цюрих, Берлин, вчера стана и още една стрелба във Висбаден… Започнаха да се включват деца. В тази връзка смятам, че трябва да се смени схемата за охрана на всякакви такива масови мероприятия. Което, между другото, Меркел съобщи вчера, че започват да правят. А у нас министърът на вътрешните работи събира Съвета по сигурността към Министерския съвет, за да се вземат необходимите решения във връзка с така сложилата се ситуация.

Атентатът над руския посланик в Анкара е нещо много по-различно. За пръв път от Първата световна война досега се случва такова нещо – да бъде застрелян публично първи дипломат на страна, и то на Русия. За това нещо тепърва ще се говори. Според мен ще има развитие в позициите и на двете държави по-нататък, тъй като в момента текат много сложни преговори за Алепо и случилото се ще оказва влияние върху тях. Така че в случая има и геополитическа компонента, освен чисто терористичната страна на нещата.

За съжаление ислямизацията на Турция през последните години започва да става неконтролируема вече. Защото когато Турция е в най-добрите си отношения с Русия, такъв атентат да направи действащ полицай, който не е нито изпъден, нито уволнен, това надхвърля и най-мрачните очаквания. Нашите дипломатически мисии също трябва да си направят изводи, защото и те са без охрана. Дипломатите на всички европейски държави в страните, в които са, разчитат на охраната на местните служби. Единствено САЩ поддържат своя охрана, от свои специални служби, на дипломатите си. И това в Европа трябва да бъде сериозно обмислено, според мен. В тази ситуация не може да продължаваме да си затваряме очите. В Анкара с една служебна карта полицаят-атентатор е влязъл през цялата турска охрана. Ако имаше руски охранители, това нямаше да е възможно.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн