Болница „Тракия“ ще направи безплатно изследванията за трансплантиране на бъбрек на 9-годишно момче

STZAGORA.NET
*
9-годишният Байрям Байрям от павелбанското село Тъжа, който страда от терминална бъбречна недостатъчност, има реален шанс да му бъде трансплантиран бъбрек от 42-годишната му баба, която се грижи за детето, след като е било изоставено от родителите му. Процедурата по отпускане на нужните средства от Фонда за лечение на деца за извършване на трансплантацията в германска клиника е в напреднала фаза, съобщи една от благодетелките на социално слабото семейство – Мисис България Европа `2016 Ива Гургуриева. В навечерието на Коледа красивата старозагорка връчи на семейството дарение от 750 лв., събрано от такса „вход“ на проведения наскоро край езеро „Загорка“ фестивал „Хляб и Вино“, организиран от Парк-Хотел „Стара Загора“. Дарените от Парк-Хотел „Стара Загора“ 750 лв. ще бъдат използвани от семейството на Байрям за транспортни разходи, закупуване на консумативи и хранителни добавки.

През следващата седмица в Болница „Тракия“ ще бъдат направени напълно безплатно всички необходими изследвания на бабата на Байрям, Селима Али, нужни за осъществяване на трансплантацията на неин бъбрек за Байрям. Пълният набор от изследвания и цветни скенерни снимки е съгласуван с Фонда за лечение на деца и клиниката в Германия, където ще се осъществи интервенцията, каза д-р Стойно Стоянов, уролог от Болница „Тракия“.

“Реших да даря единия си бъбрек, защото не можем повече да гледаме мъките на Байрям, с дядо му искаме той да расте нормално и здраво дете”, каза Селима Али. Надеждата, че детето ще оздравее, й дава сили да преодолее страховете си как занапред самата тя ще живее с един бъбрек. Сега три пъти в седмицата Байрям и настойниците му пътуват за хемодиализа от с.Тъжа до Стара Загора. Детето постоянно вдига високо кръвно със стойности до 200/100, вече не може да уринира нормално. Близките му обаче вярват, че на Коледа стават чудеса. Байрям мечтае, когато порасне да стане лекар и да помага на хората така, както те му помагат сега.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн