Добиваме в областта 1300 коледни елхи, но купуваме още 7-8 хиляди от Родопите

STZAGORA.NET
*
Отделно от това държавният разсадник във Ветрен продава живи иглолистни дръвчета
*

Петър Заяков

8-9 хиляди коледни елхи ще закупят тази година жителите на Стара Загора и региона за Коледа. По-малката част от тях са отгледани в специални плантации на горските стопанства, повечето ще бъдат “внесени” от други райони на страната.

Директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Петър Заяков съобщи за медията ни, че на горските стопанства в областта, без тези в Мъглиж (където продават живи елхи) и Чирпан, са дадени 1300 специални пластмасови пластини с данните на производителя, които стопанствата са длъжни да прикачат към всяко коледно дърво, пуснато за продажба на пазара. Тези пластини заместват едновремешните горски марки, които се слагаха на отсечените новогодишни елхи. Включват сигнатура, която определя от кое горско стопанство е добито дървото, и с какъв пореден номер. Има ли дърво, което се продава без пластина, значи то е незаконно добито и следва сигналът да бъде подаден към съответното Държавно горско стопанство към РДГ-Стара Загора.

“Иглолистните дървесни култури в областта вече са на голяма възраст и по тази причина преди години ние забранихме сеченето от тях за коледни и новогодишни елхи. Всичко, което ще се добие, е от плантации, и то няма да надхвърля 1300 броя. Но тъй като това количество е недостатъчно, за да покрие търсенето, обикновено търговците закупуват и пускат в продажба още най-малко 7-8 хиляди дръвчета от района на Родопите” – уточни инж. Заяков. И допълни: “Нашият принцип е хората да минават на изкуствени елхи!”.

Другото необходимо уточнение е, че добитите от горските стопанства в Старозагорска област елхи ще бъдат пуснати за задоволяване на търсенето само на местния пазар.

Но “елха” – коледна или новогодишна, е общо понятие. То включва три дървесни вида – смърч, ела и бор. Най-масово на пазара се продават смърчови дръвчета. Техните иглички са къси и твърди. Ако се вгледаме в тях отблизо ще видим, че всяка игличка е самостоятелна и се прикрепя към клона чрез къса вдървеняла дръжка. Най-често трудно различаваме именно смърча от елата. И двете дръвчета са красиви, но игличките на елата са по-меки. Отличителната им черта са двете успоредни бели линии от долната страна на всяка игличка (представляващи вид проводяща тъкан), с тясна зелена ивица между тях. Освен това игличките на елата са захванати за клона не с кафява дръжка, а чрез зелено дисковидно разширение. Голямото предимство на елата е, че игличките й трудно капят на топло, докато тези на смърча за две-три седмици в стаята се посипват масово на пода.

В Стара Загора на две места вече се продават елхи от Родопите. Забелязахме такива на паркинга пред новия “Кауфланд”, южно от входа, на цена от 15 лева едната. Новото тази година е, че вместо с кръстачки дръвчетата се продават забодени в дървесен диск от дебел дънер. На място от разсадниците може да се закупи и живо дръвче, извадено с кореновата му система и околната почва.

Над 2000 живи елхи е продал досега горският разсадник Ветрен към ДГС Мъглиж. Цените на елхите директно от производителя са в пъти под тези в търговската мрежа

В културата на 21 век е да не се използват отсечени иглолистни дръвчета за коледно-новогодишни елхи. Алтернативите са две: в дома си да украсяваме или изкуствена, или жива елха. Първото е по-лесно, второто гарантира по-истинско изживяване на коледния дух.

Една от възможностите да закупим живо коледно дърво е да го вземем директно от производителя. В Старозагорска област това може да стане в село Ветрен.

Създаденият там през 1925 година горски разсадник е най-големият производител на живи елхи в системата на държавните горски стопанства в Старозагорска област. Със своите 220 декара и над 40 вида отглеждани в него фиданки, общо 4,5 млн. годишно, той е всъщност и един от най-добрите държавни горски разсадници в България. Включен е в структурата на ДГС Мъглиж, съобщи за медията ни директорът на горското стопанство Александър Иванов. Като направи и уточнението, че на предназначените за продажба живи фиданки по закон не се поставят задължителните за отсечените елхи пластмасови регистрационни пластини, тъй като трудно може да се злоупотреби с тях, или да бъдат незаконно изтъргувани.

Елхите за продажба във Ветрен са от 4-5-годишни нагоре и са с различни размери – от 50 см височина до 2 метра. Фиданките са както смърчови, така и ела – обикновена и дугласка. Продават се или в саксия за отглеждане в дома и за украсяване по Коледа, или извадени от земята с почвена бала и опаковани със зебло, за да се прихванат успешно след засаждане. Закупени директно от производителя, цените на живите елхи са много достъпни поради липсата на търговска надценка – до 20 лв. В търговската мрежа скачат двойно и тройно. По тази причина до момента, макар че до Коледа остават още 10 дни, горският разсадник във Ветрен е продал вече над 2000 годни за отглеждане дръвчета, в това число и на големи търговски вериги от цялата страна.

Когато е жива, игличките на елхата от смърч не капят в стаята така бързо, както става с отсечените дръвчета. Но е задължително украсеното за Коледа дърво да бъде поливано поне веднъж на 10-20 дни, тъй като в стаите почвата в саксията бързо изсъхва в условията на висока температура и ниска влажност. Специалистите в разсадника дават на клиентите си необходимите указания как да се грижат за фиданката, за да оцелее.

“След като мине Коледа и Нова година, такава жива елха може да бъде засадена или в дома, или на вилата, или в специално отредени от общината места в обществените паркове” – обясни Александър Иванов. Клиентите, които имат намерение да посетят ветренския разсадник, трябва да имат предвид, че при ниски температури почвата започва да замръзва и става невъзможно да се вадят фиданки с корените. По тази причина е добре преди пътуването да се свържат по телефона с отговорника на разсадника Пепа Минтова – 0889 534 029.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн