Бивши общински съветници от БСП сложиха началото на клуб на старейшините от левицата

STZAGORA.NET
*
БСП – Стара Загора събра в края на миналата седмица на среща голяма част от своите 77 общински съветници, участвали в работата на местния парламент в период от четвърт век – от първите демократични местни избори през 1991 г. насам. С това те сложиха началото на отдавна замисления Клуб на общинския съветник от левицата.

През годините броят на старейшините от БСП и коалиция в Стара Загора е бил следният: 1991 г. – 26 души, 1995 г. – 19, 1999 – 17, 2003 – 18, 2007 – 11, 2011 – 9 и 2015 – 6 човека. Това са юристи, лекари, учители, инженери, стопански дейци, научни работници – все хора с безспорен професионален авторитет и с гражданска позиция за развитието на Стара Загора – припомни председателят на Общинския съвет на БСП Валентина Бонева.

В срещата участваха знакови за левицата имена като Димитър Димитров, Трифон Митев, Георги Георгиев, Донка Черковска, д-р Богдана Димитрова, Сашо Лозанов, Мариана Пенчева, Зоя Цвяткова, Борис Боричев, д-р Стефан Шишков, Бояна Буюклиева, о.з. полк. Стефан Пенев, Иван Аяров, Илка Петкова и др. Поздравления до колегите си изпратиха проф. Иван Божков, Йордан Димов, Петър Мръцков, Никола Кутин, Елена Нонева, проф. Иван Станков, Кънчо Филипов, Любомир Весов.

“Подобна среща не е правена досега назад във времето. Целта ни е да съберем, да приобщим хората от левицата с опит, с позиция, мнения и предложения по отношение на местната власт. Това го правим и в навечерието на приемането на бюджета на Община Стара Загора за следващата година, за да чуем препоръките на хора от различни поколения, специалисти в различни области, по отношение на развитието на Стара Загора, както и за конкретната финансова рамка” – уточни Валентина Бонева.

Казано бе, че през целия период групата на левицата се е отличавала с екипна работа, сплотеност и единство, с висока лична компетентност, бърза реакция, предвиждане и изпреварващо поставяне на проблемите, усилия да се градят мостове – към другите групи и съветници, да се събират съмишленици и подкрепа, да се оставят назад политическите различия, доколкото това е възможно и не противоречи на принципи, и да се търси общо решение в интерес на старозагорци.

Участвалият в срещата член на ИБ на НС на БСП и народен представител от Стара Загора Драгомир Стойнев приветства идеята добрата инициатива на местния партиен съвет да прерасне в постоянен клуб на хората от левицата с опит, знания и умения. “Техният опит не бива да остане непредаден напред, той може да бъде използван за развитието на Стара Загора” – каза Стойнев.

Депутатът и два мандата общински съветник Георги Гьоков припомни, че през годините на прехода без използването на еврофондове Стара Загора е успяла да възстанови Операта си, да реконструира основно сградата на Драматичния театър, да построи новата сграда на Регионалния исторически музей. “В днешния Общински съвет, само с шестима съветници, трудно можем да прокарваме политика, но можем да показваме къде се бърка” – каза Гьоков. Според него основното внимание днес трябва да бъде насочено към икономическото развитие на града и региона, за да не стане след 20-30 години Стара Загора като Видин и Монтана. “Ако минно-енергийният комплекс “Марица-изток” не беше наблизо, щеше да е трагично за Стара Загора” – допълни той. “От 12 години говорим за този клуб на общинския съветник, който създаваме днес. Той ще е полезен за формиране на позициите ни по отношение както на решенията на управляващото мнозинство, така и за собствените ни решения” – заяви още Георги Гьоков.

“Беше страшно време – години на приватизация. До лятото на 1992 г. правехме конспиративни срещи по кафенетата, голямата ни цел беше да се запази гражданският мир” – припомниха бивши старейшини, връщайки се към началото на периода. И констатираха, че нес се чувства подем в БСП, който трябва да запазят. Възможните цели е добре да бъдат поставени, след като минат предстоящите избори, обърнаха внимание някои от взелите думата.

Други предложиха наред с намаляване броя на народните представители да бъде редуциран и броят на членовете на Висшия съвет на БСП, за да бъде даден ясен знак, че партията се променя и като структура. Трети изразиха тревогата си, че “БСП някак си изчезна от обществения живот в града, а има много събития, които се нуждаят от ежедневна реакция”. Като такива бяха посочени разпределението на спортната база и даването на терени за временни и преместваеми обекти. Апелирано бе за по-висока активност на младите хора в БСП, както и за ориентиране на дискусиите не към миналото, а към проблемите с днешна дата. Предложено бе и още отсега социалистите да се оглеждат за бъдеща кметска кандидатура, както и да активизират присъствието си в медиите.

По нашумялата тема за Бедечка бившият общински съветник от периода след 2003 г. Георги Георгиев подчерта, че взетото тогава решение на Общинския съвет е било там да няма жилищно строителство, но по времето на кмета Танчев е бил направен втори Общ устройствен план, две години след първия. “Нека вникваме в това, какво е решавано и как е решавано” – призова той. Обсъждани бяха и въпроси на чистотата, озеленяването, уличното осветление в Стара Загора и др.

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн