Общинските съветници приеха по-евтини карти за градския транспорт в Стара Загора. Гласувани бяха и цените за ползване на ремонтирания покрит басейн

STZAGORA.NET
*
С 44 гласа „За“ бяха приети промените в цените за пътуване на учащи, пенсионери и хора с увреждания с автобусен и тролейбусен транспорт на територията на община Стара Загора.

„Всъщност днес ние гласуваме най-преференциалните цени на карти за пътуване до този момент. По този начин насърчаваме и облекчаваме активно пътуващите граждани на Стара Загора“ – подчерта председателят на Постоянната комисия по финанси към ОбС Диян Димитров. – Това, което предложи Общинска администрация, е балансираният вариант, който удовлетворява всички заинтересовани. Наредба, която да обхване абсолютно всички категории граждани няма. Тук трябва да се водим от общата необходимост на хората, а не да влизаме във всеки един индивидуален случай“ – допълни той.

В мотивите на Общинска администрация е концентрирано желанието да се продължи ангажираността за подпомагане на различни социални групи и подобряване на средата на живот чрез достъпни транспортни услуги. Предложената промяната на критерии и намаления при пътуването има за цел да насърчи пътуването с абонаментни карти на преференциални цени, вместо с билети.

„Предложението ни бе дълго обмисляно и нееднократно дебатирано с ръководството на „Тролейбусни и автобусни превози“. Социалната политика, която често се споменава, е сериозно застъпена в цените на всички карти за транспорт. Насочили сме вниманието си към активно пътуващите“ – каза по време на обсъждането на предложението ресорният зам.-кмет на Стара Загора Йордан Николов. Той даде пример с цените, които ще заплащат учениците за пътуване. „Има намаление от 50% при тази група. Гражданите над 80 години получават безплатно пътуване по избрана от тях линия – обясни oще зам.-кметът. – Имаме един пробен период от три месеца, в който да видим в какви рамки ще влязат картите в бюджета, който отделя Общината за транспорт. Лимитът ни е 150 000 лв. месечно. Ще продължим да работим за подобряване на условията и услугата занапред. Може да предложим например семейни карти или промени по отделните групи пътуващи. Тези карти ще са преходен период към втория етап на проекта за интегриран градски транспорт бъдещото електронно таксуване. Тогава ще имаме възможност за още по-голяма гъвкавост.”

Всички учащи – ученици, студенти и докторанти редовно обучение, ще ползват от 1 февруари 2017 г. месечна абонаментна карта за пътуване по една линия на цена от 10,00 лв.; за две линии – 15,00 лв.; за цяла градска мрежа – 22,00 лв. Тримесечна абонаментна карта за пътуване на тази група за една линия ще бъде 30,00 лв.

Всички пенсионери (лица, получаващи пенсия по условията и реда на глава шеста от КСО, навършили възрастта по чл. 68), с постоянна адресна регистрация в Стара Загора, ще ползват месечна абонаментна карта за пътуване за една линия на цена от 15,00 лв., за две линии – 24,00 лв., за цялата градска мрежа – 30,00 лв. Тази група пенсионери, но с размер на пенсията до 300 лв., ще ползват месечна абонаментна карта за пътуване по една линия по избор на стойност 10,00 лв. Правото на пътуване се доказва след представяне на лична карта и актуална снимка на лицето.

Лица с трайни увреждания над 71% намалена работоспособност, с постоянна адресна регистрация в Стара Загора, с размер на пенсията до 300 лв., ползват месечна абонаментна карта за пътуване по една линия по избор на стойност 15,00 лв. Правото на пътуване се доказва след представяне на лична карта, актуална снимка, документ удостоверяващ размера на получаваната пенсия и решение на ТЕЛК.

Всички учащи – ученици, студенти и докторанти редовно обучение, от учебните заведения разположени на територията на Стара Загора, с постоянен адрес в селата, разположени на територията на община Стара Загора, ще ползват месечна абонаментна карта за пътуване с 50% намаление от стойността на редовната цена на месечната абонаментна карта от съответното населено място до Стара Загора и обратно. Всички пенсионери (лица, получаващи пенсия по условията и реда на глава шеста от КСО, навършили възрастта по чл.68) с постоянен адрес в селата, разположени на територията на община Стара Загора, ще ползват месечна абонаментна карта за пътуване с 50% намаление от стойността на редовната цена на месечната абонаментна карта от съответното населено място до Стара Загора и обратно. Правото на пътуване се доказва след представяне на лична карта, пенсионно решение и актуална снимка.

По време на ноемврийското заседание на Общинския съвет бе дадено съгласие на „Комплексен Онкологичен Център – Стара Загора“ ЕООД за откриване на процедура за последваща акредитация на лечебното заведение, както и за сключване на договор за застраховане на имуществото му.

Старейшините учредиха и безвъзмездно право на ползване на имот за срок от 3 години на СНЦ “Тенис клуб – Берое”, както и на имот, отново за 3 години, на СНЦ СК “Спортна гимнастика”. По време на обсъждането на предложенията в зала стана ясно, че предстоят промени в действащата към момента Наредба за критериите и условията за финансово подпомагане дейността на отделните и обединени спортни клубове. Това обяви председателят на ПК по спорт и младежки дейности към ОбС Николай Диков. „Ние сме поели ангажимент да осигуряваме достъп до спорт на гражданите на Стара Загора. Важно е спортните клубове да имат възможност да подготвят своите състезатели, които носят успехи за града ни“ – подчерта той.

Още по темата:
Учащи и пенсионери с по-евтини абонаментни карти за градския транспорт в Стара Загора
*
ОбС гласува и таксите за ползване на обновения плувен басейн в Стара Загора.

2.50 лв. за едно посещение ще бъде входната такса за предстоящото ползване през 2017 г. на ремонтирания покрит плувен басейн в Стара Загора от деца, ученици и студенти редовно обучение. Решението беше взето вчера на първо четене от Общинския съвет с 39 гласа “За”, 2 “против” и трима въздържали се.

Възрастните – сами или придружни от едно дете, ще заплащат по 6 лв. на час с вкл. ДДС.

Средната такса за едно посещение на басейна пада значително, ако се ползват предплатени абонаментни карти. Така например за 8 посещения на деца и учащи картата ще бъде на цена от 12 лв., или по 1.50 лв. на час. Възрастните могат да избират между карти за 8, 12 или 20 посещения, на цени съответно 38.40, 54.00 и 75 лв. По този начин средната цена на 1 посещение с най-скъпата карта за възрастни пада до 3.75 лв. за един час.

Не заплащат входна такса лицензираните спортни клубове по плуване, осъществяващи дейност на територията на община Стара Загора за времето от 09:00 часа до 16:00 часа в делничните дни. Извън този период месечните такси за ползване на 1 коридор за 1 час дневно от клубовете е 240 лв., а за 5 коридора по час дневно – 840 лв.

Външните спортни клубове по плуване, осъществяващи дейност извън територията на община Стара Загора, заплащат по 24 лв. за 1 час в 1 коридор и по 84 лв. за 1 час в 5 коридора.

Ползването на сауна струва по 7 лв. на час за един посетител.

Очаква се повишен интерес към ползването на басейна както от клубовете по плуване, така и от индивидуални посетители. Община Стара Загора получи финансиране от инициативата “JESSICA” на Европейския Фонд за регионално развитие чрез оглавявания от Мартин Заимов Регионален фонд за градско развитие. Средствата бяха предназначени за подобряване на енергийната ефективност, безопастността, качеството на предоставяните услуги, както и цялостната визия на съоръжението. Задължително условие на “JESSICA” е проектите да генерират приходи, за да може полученото финансиране да бъде върнато на фонда. Приходите трябва да са достатъчни за осигуряване на издръжката на басейна и за погасяване на ползваните кредити. Това наложи преразглеждане на цените на предлаганите услуги. Според вносителя на предложението – зам.-кмета Йордан Николов, новите такси са поносими и дават възможност за популяризиране на плуването като спорт, конкурентни са на други подобни обекти и ще осигурят необходимия приход за погасяване на ползвания заем.

*

На първо четене в ОбС днес бе гласувано и изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси в Община Стара Загора. Напълно освободени от такса за за сметосъбиране и сметоизвозване ще бъдат незастроените парцели и празните дворни места, както и имотите, които не се ползват целогодишно и не генерират битови отпадъци. Решението бе взето след множество сигнали от собственици в населените места извън град Стара Загора и от собственици на терени в кварталите “Железник”, “Голеш” и “Бедечка”. Друг мотив е и това, че поради нереализирани градоустройствени мероприятия обслужването на такива имоти е трудно, а някъде е и почти невъзможно за Общината да предоставя услугите по чл.62 от Закона за местните данъци и такси. Освобождаването от таксата се предхожда от подаването на декларация по чл.71, т.1 ЗМДТ от собственика или ползвателя до края на предходната година в Общината.

#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн