Концерт с песните на проф.Петър Жеков в събота

STZAGORA.NET
*
В концерта „Песните на проф.Петър Жеков“ на 26 ноември (събота) от 18 часа в залата на Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора ще прозвучат 17 от най-красивите му камерни песни по стихове на Николай Лилиев, Дора Габе, Елисавета Багряна, Лена Левчева, Петър Русев, Красимира Вакарелова, Донка Йотова. Ще видите и чуете обичаните солисти на Държавна опера – Стара Загора – Нина Димитрова, Мария Клинчева и Радичка Богданова, Ивайло Джуров, Денис Иванов, Емилия Джурова, Нели Нечева. Специално ще бъде участието на хора на Държавна опера – Стара Загора, който ще открие концерта с изпълнението на музикалната емблема на Стара Загора. В края на програмата пък ще чуете хора на Музикално училище „Христина Морфова“ с „Рождествена песен“ по текст на Йордан Стубел. Ще участва и Мъжки октет „Свети Йоан Дамаскин“. Водещ на концерта ще е актрисата Галя Александрова. Музикалният съпровод ще е на Полина Влахова на рояла и на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора под диригентството на Димитър Косев. Събитието се организира с изключителното съдействие на Община Стара Загора и е с вход свободен.

„Твърде сериозно се отнасям към поетичното произведение, което избирам като тъкан на песента” – пише в книгата си „Магията на камерната песен“ (2007) проф.Петър Жеков. „Привлича ме онази поезия, която ме прави по-чист, по-добър, по-съвършен и която силно ме разчувства. Такава поезия омайва, превзема ме и ме кара да я съпреживея. Тя преминава през сърцето и тогава се реализира като музикален език на нотния лист. Музиката приемам като палитра, от която трябва да взема цвета за съответния стих, фраза и дума. Умение е да се улучи тоналността и нюанса на избрания цвят.“

Проф. Жеков е роден в Стара Загора. След средното си образование завършва Полувисшия педагогически институт в Стара Загора и Висшия селскостопански институт в София. Специализира „Генетика и селекция“ (1974 г.) и придобива магистратура по специалността. Защитава докторска дисертация през 1978 г. Хабилитира се като старши научен сътрудник през 1985 г. През 1996 г. му е присъдено научното звание „Професор“.

Автор е на над 400 научни, научнопопулярни и популярни публикации, част от които на културологична тематика и на сценарии за научнопопулярни филми. Участва в над 50 публицистични предавания по Радио Стара Загора, Хоризонт, Христо Ботев, България, Веселина, Би Би Си и Свободна Европа.

Автор е на над 1000 художествени песни за глас и пиано по текстове на български поети, от които 500 издадени в 20 албума. Автор на хорови песни и на църковни пиеси за мъжки хор по библейски текстове. Има реализирани над 100 авторски концерти и много тематични вечери с камерни песни по текстове на Николай Лилиев, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Красимира Вакарелова, Кирил Христов, Андрей Германов, Веселин Ханчев, Елисавета Илиева, Дора Габе, Елисавета Багряна и др., изпълнени от оперни и камерни певци. Много са изпълнените песни в страната и чужбина (Германия, Англия, Русия, Австралия, Америка, Норвегия, Бразилия, Франция, Филипините, Италия и др.).
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн