Дебат за Деня на християнското семейство организира Клуб “Отворено общество” – Стара Загора

STZAGORA.NET
*
На 23 ноември (сряда) от 14.30 часа в РБ „Захарий Княжески“ ще се проведе дебат, свързан с отбелязването на един от 12-те велики християнски празници, еднакво почитани и от православието, и от католицизма. От 1929 година празникът официално се чества у нас като Ден на християнското семейство. На този ден по традиция отдаваме почит на ценностите на християнското семейство и християнските добродетели.

Ученици от гимназиалните класове на СУ „Максим Горки“ – Стара Загора и СУ„Пейо Яворов” в Чирпан ще споделят своите представи какво трябва да бъде християнското семейство и ще дискутират моделите на съвременното семейство. Младите хора ще защитават собствените си позиции в полза на семейството като условие за запазването на цивилизацията, кои са предпоставките за едно здраво семейство и условията за един истински християнски семеен живот. В дебата ще се обсъдят и модерните тенденции за съжителство без брак или еднополовите семейства. Модератор на дискусията ще бъде доцент Блага Благоева от Университета за национално и световно стопанство в София.

Дебатът се провежда в рамките на проекта за “Неформално образование по щастие”, който вече втора година се изпълнява от Клуб „Отворено общество” Стара Загора. През тази учебна година фокус на проекта са 200 деца от втори и трети клас на НУ „Димитър Благоев“, Второ основно училище „П.Р.Славейков“, СУ „Максим Горки“ от Стара Загора и СУ „Пейо Яворов” – Чирпан. В проектните дейности са привлечени и учениците от гимназиалната степен, техните родители и учителите от училището. Проектът се изпълнява по програма „Дъга“ 2015-2017 на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с финансовата подкрепа на Фондация „Велукс“.

Часовете по щастие се водят от утвърдени специалисти по програма за позитивно мислене и действия. Участието на децата в проекта се базира на собственото им желание, радостта е тяхната мотивация, а играта и ученето са удоволствие и забавление за тях. Чрез разширяване на обхвата на образователния процес, стимулиране на отговорното родителство и позитивната роля на учителя, проект НОЩ се стреми да подпомогне децата максимално да реализират своя потенциал и ефективно да възприемат нови знания за справяне с живота.

Неформалното образование за щастие се стреми да подпомогне училището да възпита добри деца, които ценят усмивката и добрата дума, с отношение към щастието – бъдещи добри хора. Изградените социални умения: как да открият себе си, как да се справят сами и как да помагат на другите ще повиши нивото на тяхната емоционална грамотност и стабилност. Проектът е инвестиция в дългосрочното възпитание на бъдещи активни хора. Човек може да се научи да бъде щастлив. Може да е трудно да променяме живота си, но винаги съществува възможност да променим начина, по който гледаме на него. Всеки ден, с една стъпка поне можем да направим света, в който живеем по-щастлив.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн