Всеки втори над 55 г. има перде на окото, при по-възрастните процентът стига до 80%

STZAGORA.NET
*
Офталмолози от Стара Загора планират широка кампания за профилактика на очните заболявания, с подкрепата на Общината и РЗИ
*
Между 3000 и 4000 жители на област Стара Загора всяка година разбират, че имат перде на окото. Това са новооткритите случаи на заболяването катаракта. Всеки човек над 55 години вече има начални признаци на очно перде, а при хората над 75 г. процентът достига до 80%. Новооткритите случаи на глаукома са около 1000 годишно, като има населени места, където боледуват повече хора – например около Гълъбово, Чирпан.

Успокояващото е, че зрението може да бъде възстановено и запазено, ако двете заболявания се откриват навреме. Новостите в медицинската наука дори позволяват възрастен човек да вижда като младеж на 20 години.
Данните бяха изнесени днес при отчитането на национална кампания „Право на зрение“, на пресконференция в Община Стара Загора. Д-р Антония Тодорова от Община Стара Загора приветства инициативата, благодари на медицинските специалисти, участвали в нея и заяви, че кампанията винаги може да разчита на партньорството на Общината.

В рамките на кампанията имаше организирани 3 информационни беседи за двете заболявания – в Стара Загора и Казанлък. В тях участваха хора над 55 г. Беседите бяха изнесени от офталмолози-хирурзи, тъй като единственото лечение на катаракта е оперативно, в някои случаи на глаукома също се налага оперативно лечение. В беседите и скрининга се включиха офталмолози от Очен център „Верея“ и Очна клиника „Трошев“. Важно за специалистите бе пациентите да разберат, че при катаракта (перде на окото) зрението може да бъде възстановено, докато глаукомата е коварно заболяване, което протича без симптоми и загубеното зрение не може да се върне.

Очните заболявания остават назад в профилактичната програма, в момента профилактични очни прегледи се полагат само на хора, страдащи от определени други заболявания, напр. диабет. В рамките на службите по трудова медицина се преглеждат и работещи, но само такива, които прекарват над 4 часа пред дисплеи. Останалите търсят очен лекар, само ако им се налага. Затова е важно да се организират кампании и хората да научават навреме за новостите в лечението на очните заболявания, подчерта инж. Светла Карастоянова, секретар на РЗИ – Стара Загора. Тя посочи, че в последните три години регистрираните заболявания на окото и придатъците му в област Стара Загора са над 50 000.

Заболяванията категорично се подмладяват. Ако преди е било рядкост да се оперира от перде човек на 60-65 години, сега тези случаи са все по-чести, посочи доц. д-р Димитър Джелебов, ръководител на едно от лечебните заведения – партньор на кампанията.

Новостите в лечението на катаракта в световен мащаб е намаляване на разрезите. Процедурата за отстраняване на перде трае по-малко от 7 минути, прави се с капкова упойка и пациентът не усеща нищо, обясни д-р Станимир Трошев, чиято очна клиника също участва в кампанията.
В края на пресконференцията представителите на лечебните заведения, РЗИ и Община Стара Загора получиха благодарствени плакети за участието си и подкрепата на кампанията.

За допълнителна информация и връзка с медиите можете да се обърнете към:
Юлия Андреева, координатор на кампанията, тел. 0889809911, mail juli.andreewa@gmail.com

За кампанията:

Национална кампания „Право на зрение“ се организира от Национална пациентска организация и Институт за здравно образование, с подкрепата на Българско г. дружество по офталмология. Целта на кампанията е информиране на обществеността за най-често срещаните очни заболявания сред възрастните хора – катаракта и глаукома.
Катарактата е водеща причина за загуба на зрение в световен мащаб. Тя не подлежи на профилактика и предотвратяване, но за сметка на това е лечима. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото и до влошаване на зрението. В повечето случаи катаракта се развива с напредване на възрастта, поради което е наричана „старческо перде“. Развива се над
55-60-годишна възраст. Симптомите включват замъглено и двойно виждане, размазани образи, намаляване на зрението, затруднено виждане в тъмното, честа смяна на очилата.

Глаукомата обхваща група от очни заболявания, свързани с повишаване на налягането в окото и с увреждане на очния нерв. Глаукомата може да причини необратима загуба на зрението и да доведе до слепота, ако не бъде своевременно лекувана. Зрението, загубено вследствие на глаукома, е невъзможно да бъде възстановено, дори с хирургическа намеса.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн