Община Стара Загора участва в националната кампания „Право на зрение“

STZAGORA.NET
*
Повече от 300 жители на Стара Загора и региона участваха през тази година в организираните информационни беседи и безплатен скрининг в рамките на националната кампания „Право на зрение“. Тя е организирана от Националната пациентска организация и Института за здравно образование, с подкрепата на Българско дружество по офталмология и Община Стара Загора.

Целта на кампанията, фокусирана върху двете най-значими очни заболявания – глаукома и катаракта, е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Тя е насочена към хората около и над 50-годишна възраст, които попадат в рисковата група Докато при катарактата зрението може да се възстанови, при глаукомата загубата му е необратима.

През 2015 г. направеният в рамките на кампанията очен скрининг на близо 1000 души на възраст над 55 години от различни краища на страната откри при половината от тях наличие на очно перде. Бяха установени и случаи на глаукома, за които хората дори не са подозирали.

На 18.11.2016 г. от 13.00 часа в зала 2 на Община Стара Загора ще се проведе пресконференция за отчитане на резултатите от кампанията. На нея ще бъдат изнесени данни за откриваемостта на двете заболявания сред жителите на региона, преминали през скрининг, проведените информационни беседи и др.

В пресконференцията ще участват представители на Община Стара Загора, РЗИ и водещи офталмолози, участници в кампанията.

По данни на Световната здравна организация в целия свят има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете. ? от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни наСЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души. Медиците бият тревога – ако допреди години възрастовият праг на катарактата бяха 60 години, сега той е паднал до 40 г. В програма „Право на зрение 2020“ членуват международни браншови офталмологични съюзи, пациентски и лекарски организации, НПО. Те организират семинари, тренинги, информационни кампании, безплатни скрининги и др.

У нас в рамките на програмата „Право на зрение 2020“ офталмолози от цяла България стартираха кампания „Не се страхувайте от катаракта“. Тя започна през 2011 г. с мащабни безплатни скрининги в различни градове, сред които София, Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Видин, Враца, Русе и др. През 2014 г. към инициативата на лекарите се присъедини Пациентска организация „Глаукома“ и насочи вниманието на обществото и към това социално значимо заболяване. Същата година, както и през 2015 г. в Плевен, София, Пловдив, Хасково и др. бяха проведени информационни събития „Право на зрение“.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн